Eurocath Info: Bisericile europene împreună pe web – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Diverse

Eurocath Info: Bisericile europene împreună pe web

În Ziua Europei, 9 mai 2012, a fost lansat www.EuroCathInfo.eu, portalul care va difuza în mod organic toate informaţiile importante despre Bisericile din Europa, în toate limbile europene. Proiectul a fost prezentat presei miercuri, 9 mai, în Sala Marconi de la Radio Vatican, în prezenţa Cardinalilor Peter Erdo, Arhiepiscop de Budapesta şi preşedinte al Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene, şi Angelo Bagnasco, preşedinte al Conferinţe Episcopale Italiene, şi a Mons. Josef Michalik, preşedinte al Conferinţei Episcopale Poloneze. Situl www.eurocathinfo.eu implică toate cele 33 Conferinţe Episcopale europene, la care se adaugă Diecezele din Luxembourg, Principatul Monaco, Cipru, Chişinău (Republica Moldova) şi Eparhia de Mukachevo.

Pe pagina de start sunt relatate cele mai recente ştiri din partea Conferinţelor Episcopale. În stânga sus este afişată harta Europei: dând click pe un stat, apar cele mai importante informaţii despre fiecare Conferinţă Episcopală: număr de Dieceze şi parohii, numele preşedintelui şi al secretarului, adrese şi informaţii de contact, link-uri utile. Portalul a fost realizat de doi tineri având sub treizeci de ani, ambii experţi în editare web: Sara Maria de la Torre Hernandez, de la Biroul de Presă al Conferinţei Episcopale Spaniole, şi Marin Oberan, webmaster al Conferinţei Episcopale din Bosnia-Herţegovina.

După cum a explicat Cardinalul Erdo, pagina web a fost concepută şi realizată pe parcursul a 4 ani, şi are o structură policentrică, fără o adevărată redacţie centrală, având posibilitatea de traduceri automate în 32 de limbi. “Este un instrument care va permite Conferinţelor Episcopale să se cunoască mai bine, să coopereze şi să se ajute reciproc dacă este necesar. Este un rod al comuniunii creştine, o poartă spre viaţa Bisericii şi spre Isus Cristos”. În continuare, Cardinalul Bagnasco s-a oprit asupra semnificaţiei profunde a zilei de 9 mai: Ziua Europei a fost celebrată prima oară la Milano, în 1985, cu ocazia aniversării declaraţiei ministrului de externe francez, Robert Schuman, pe tema cooperării economice (9 mai 1950). Această dată marchează primul pas din procesul de integrare europeană.

Schuman, a amintit Cardinalul Bagnasco, a fost primul om politic care a vorbit despre Europa ca o “comunitate de destine”, “responsabilă de propriul viitor şi fondată pe acel umanism integral care îşi înfige rădăcinile în Evanghelie”. Preşedintele CEI a amintit apoi două evenimente importante din următoarele luni: Sinodul Episcopilor pe tema Noii Evanghelizări (7-28 octombrie 2012) şi Anul Credinţei (11 octombrie 2012 – 24 noiembrie 2013). Intervenţia Mons. Michalik a făcut în schimb referire la împlinirea a 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice, obiect al celui de-al XII-lea Congres European despre Cateheză care se încheie joi, 10 mai.

Opera de traducere şi răspândire a Catehismului în diferite limbi, a spus el, este destul de provocatoare din mai multe motive: de exemplu, este dificil să se găsească termeni universal valabili pentru concepte precum “conştiinţă”, care în limba rusă este dificil de tradus. Catehismul este provocator în primul rând datorită conţinutului său “exigent”, în special pentru tinerele generaţii. “Când a ieşit Youcat, Papa le-a explicat tinerilor că noua lucrare… avea ca scop să trezească întrebări şi propuneri pentru o viaţă nouă”. Mons. Michalik a subliniat apoi faptul că este important “a se face cateheză cu tinerii, şi nu tinerilor”, şi că Sacramentele iniţierii creştine – Botezul şi, mai mult, Prima Împărtăşanie şi Mirungerea – pot fi mijloace pentru a-i reapropia de credinţă şi pe părinţi.

catholica.ro

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 14 = 20

Close