Quantcast
10 CĂRŢI care nu au fost incluse în Noul Testament – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

10 CĂRŢI care nu au fost incluse în Noul Testament

Noul testament al Bibliei este, categoric, una dintre cele mai influente cărţi din ultimele 2000 de ani. Dar cele 27 de capitole ce alcătuiesc Noul Testament au fost selectate, existând o listă de 10 capitole excluse dintr-un motiv sau altul.

Unele capitole nu au fost incluse din motive evidente, altele nu au avut succesul scontat, iar altele nu au fost incluse doar pentru că au fost descoperite mult mai târziu, scrie http://listverse.com.

10. Apocalipsa lui Petru. Unul dintre cele mai populare capitole ale Bibliei în perioada primilor creştini era cel cunoscut şi sub denumirea de “Apocalipsa lui Petru”. Acest capitol a fost scris ca o conversaţie între Isus şi apostolii lui. Cuprinde, în mare, descrierea tuturor lucrurilor oribile ce se petrec în Iad şi toate lucrurile grozave ce se petrec în Rai.

9. Epistola lui Barnaba
Acest capitol a fost scris între anii 70 şi 130 după Isus. Se spune că i-ar fi atribuită lui Barnaba, însoţitorul lui Paul, dar există posibilitatea să fie vorba şi despre un alt Barnaba. Această epistolă are un rol important în dezbaterea relaţiei dintre Creştinism şi Iudaism. Epistola respinge o mare parte din învăţămintele Iudaismului şi o mare parte dintre ceremoniile religioase ale Iudaismului.

8. Infancy Gospel of James
Ştim că cele patru evanghelii (după Matei, Marcu, Luca şi Ioan) au fost enunţate înaintea celorlalte 23 de capitole ce alcătuiesc Noul Testament. Totuşi, asta nu a însemnat că apoi au apărut şi alte numeroase evanghelii. Una dintre ele, poate cea mai celebră, este cea după James. Aceasta evocă tinereţea Fecioarei Maria, naşterea lui Isus, dar şi primii ani din viaţa acestuia.

7. Păstorul lui Hermas
Acesta este un capitol alegoric, scris în mare măsură la persoana întâi singular şi care evocă viziunile lui Hermas, un fost sclav. Cuprinde, de asemenea, 12 amendamente şi 10 parabole, majoritatea vizând Etica Creştinismului şi importanţa de a fi supus.

6. 1 Clement
Este una dintre cele două scrisori atribuite lui Papa Clement de la Roma. Se spune că este un text nepreţuit şi unul dintre cele mai timpurii capitole care nu au fost incluse în Noul Testament, fiind emis în anul 95 după Isus.

5. Evanghelia după Toma
Unul dintre cele mai faimoase capitole neincluse în Noul Testament este Evanghelia după Toma. Acesta nu a fost transmis dintr-o generaţie în alta ci descoperit în 1945. Evanghelia după Toma este interesantă că nu păstrează aceeaşi formulă din cele patru Evanghelii tradiţionale. Spre deosebire de acestea, Evanghelia după Toma nu vorbeşte despre moartea şi Învierea lui Isus ci, mai degrabă, despre învăţămintele lăsate de acesta.

4. The Didache
Didactul este, în mare măsură, un set de paşi pe care orice creştin ar trebui să-i urmeze. Cuprinde trei secţiuni: I. Li se recomandă discipolilor să urmeze poruncile lui Dumnezeu, II. Li se recomandă să nu se abată de la lucrurile sacre, III. Vorbeşte despre o structură clară a bisericii.

3. Epistola pierdută spre Corinteni
Se spune că una dintre epistolele trimise de Paul către Corinteni s-ar fi pierdut pe vecie, cu excepţia unui fragment de vreo două rânduri din care se poate afla că Paul le recomanda acestora să nu se mai asocieze cu oameni cu un comportament sexual imoral.

2. A treia scrisoare către Corinteni
Această scrisoare a supravieţuit şi, iniţial, chiar a fost inclusă într-o listă cu documente sacre dar, până la urmă, s-a stabilit că nu ar fi fost scrisă de Paul însuşi. Se spune că această scrisoare ar conţine numai diferite corecturi făcute la textele din primele două scrisori.

1. Q
Despre acest capitol nici nu se ştie dacă există în realitate, ci doar ipotetic. Despre acest document s-a vorbit, pentru prima dată, în 1900, când mai mulţi studenţi ar fi descoperit că între Evangheliile lui Matei, Marcu şi Luca ar fi existat element comune, adunate în acest capitol Q. Evanghelia după Marc are la fel de multe lucruri în comun cu celelalte două Evanghelii, dar Evangheliile după Matei şi Luca au şi informaţii separate. Există elemente care apare în câte două Evanghelii, elemente care apar chiar şi în toate trei Evangheliile, dar elemente separate, de aceea este foarte greu de precizat care Evanghelie a fost prima dată scrisă. Capitolul ipotetic Q provoacă şi astăzi dezbateri încinse, existând chiar studenţi care şi-au creat o adevărată pasiune din a susţine sau a combate relaţia dintre cele trei Evanghelii.

Despre

Leave a Reply