România se află pe primul loc în Uniunea Europeană, în ce priveşte numărul de copii care au primit mesaje sexuale pe Internet. Aproximativ 70% dintre minori sunt destinatarii unor asemenea mesaje, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei „Salvaţi Copiii” din România.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Siguranţei pe Internet (7 februarie), „Salvaţii Copiii” a dat publicităţii concluziile unor cercetări europene cu rezultate îngrijorătoare pentru copiii români, citează Mediafax.
Cercetarea, realizată în cadrul programului Virtual Stages Against Violence, a fost desfăşurată în 4 ţări europene: Germania, Austria, Italia şi România. La studiu au participat 377 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, 528 de părinţi şi 178 de profesori ai adolescenţilor participanţi la studiu.
În ceea ce priveşte primirea sau trimiterea de mesaje sexuale, aproape jumătate dintre adolescenţii austrieci au fost implicaţi în astfel de activităţi. Acest procent scade la 35,6% în cazul italienilor, dar creşte îngrijorător în rândul respondenţilor români până la 71%, mai reiese din cercetarea prezentată de „Salvaţi Copiii”.
Ce a atras îngrijorarea cercetătorilor este faptul că doar 41% dintre români au un profil securizat, clasând ţara noastră pe ultimul loc, faţă de media europeană de 58 la sută. 22,7% dintre adolescenţii români îşi fac publică adresa, comparativ cu 14,7% dintre italieni, 6% dintre austrieci şi 4,8% dintre germani. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu numărul de telefon, 15,9% dintre copiii români făcându-l public, în comparaţie cu 11,6% dintre italieni, 4,8% dintre austrieci şi germani”, mai rezultă din studiu.
În plus, studiul arată că 62% dintre părinţii din România nu monitorizează activitatea copilului, procentul fiind mai ridicat decât media UE (49%) şi doar 4,9% dintre părinţii români cunosc mijloace de filtrare sau blocare a conţinuturilor dăunătoare, comparativ cu media europeană de 29%.
Ziua Siguranţei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet. Ajunsă la ediţia a IX-a, Sa Safer Internet Day 2012 a avuit loc pe 7 februarie şi a fost sărbătorită în aproximativ 65 de ţări din întreaga lume. Tema ediţiei din acest an a fost „Descoperiţi lumea digitală împreună! Conexiune între generaţii” şi a vizat necesitatea stabilirii unei relaţii bazate pe încredere şi responsabilitate între adulţi şi copii privind navigarea pe Internet.
Subiectul este de interes internaţional. F.B.I.-ul a postat pe site-ul organizaţiei câteva sugestii cu privire la riscurile la care se expun copiii care navighează pe Internet. Documentul cuprinde şi o serie de sfaturi pentru părinţi, printre care petrecerea timpului online împreună cu copilul, pentru a observa care sunt site-urile pe care navighează de obicei; plasarea computerului într-o zonă neutră a casei, nu în dormitor, pentru a descuraja accesarea site-urilor cu un conţinut interzis minorilor; folosirea opţiunilor software de control parental şi instruirea copilului pentru a nu da curs conversaţiilor sau întâlnirilor cu persoane necunoscute.