A murit Ovadia Yosef, considerat rabinul cel mai influent din Israel

Asculta informatia

Considerat cel mai influent rabin al Israelului, Ovadia Yossef, in varsta de 93 de ani, liderul spiritual al partidului ultra-ortodox sefard Shas, a murit luni, scrie AFP.

Starea de sanatate a rabinului Yosef, internat la finele lui septembrie, s-a degradat incepand cu duminica seara.

Decesul sau a provocat o unda de soc in Israel. Mass-media din tara si-a intrerupt programele pentru a relata evenimentul. Inmormintarea sa ar urma sa aiba loc la finele zilei, la Ierusalim.

Influentul rabin Ovadia Yosef, fost mare rabin al Israelului, nu se limita la lumea religioasa sefarda. A fost mult timp considerat un “creator de regi”, in conditiile in care liderii israelieni au avut nevoie in nenumarate randuri de Shas pentru a constitui majoritati parlamentare.

In ultimii ani, in ciuda starii precare de sanatate, continua sa primeasca acasa la el oameni politici din intreg spectrul politic.

In august 2012, Benjamin Netanyahu l-a trimis pe unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui pentru a incerca sa obtina sprijin in eventualitatea unui atac asupra Iranului.

La inceputul anilor 1980, rabinul Yosef s-a pronuntat in favoarea unor concesiuni teritoriale in favoarea palestinienilor, pentru a ajunge la pace cu acestia. Dar, in ultimii ani, a adoptat pozitii din ce in ce mai nationaliste, Shas aliniindu-se cel mai adesea la dreapta, sub presiunea bazei de alegatori.

Despre

Leave a Reply