Quantcast
Acord de pace între guvernul filipinez și rebelii islamiști – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Acord de pace între guvernul filipinez și rebelii islamiști

Liderii rebelilor musulmani din Filipine au pus luni o piatră de hotar în atingerea obiectivelor lor: semnarea unui pact preliminar pentru pace, pe care guvernul filipinez l-a creat pentru a pune capăt celei mai longevive insurgențe din Asia.

Foto: APAcordul este primul pas semnificativ pentru atingerea unei înțelegeri finale între minoritatea musulmană din sudul Filipinelor și guvern, având ca scop încetarea violențelor care au ucis zeci de mii de oameni în numele autonomiei musulmane. Mulți dintre liderii rebelilor care au fost intervievați au declarat că încă mai este mult de muncă pentru a convinge musulmanii filipinezi să accepte o nouă regiune administrativă, punctează AP.
După 15 ani de negocieri, la care au luat parte și autoritățile din Malaezia vecină (interesată de menținerea păcii la granițele sale) , acordul pune bazele unui document final pe care atât Frontul Eliberării Islamice Moro, cât și președintele Benigno Aquino al III-lea speră să îl parafeze înainte de 2016.

„Chiar și numai acest pas singur reprezintă un salt în relațiile dintre cele două părți,” a declarat consilierul prezidențial pentru procesul de pace Teresita Deles. „Trebuie să ne transformăm pentru că avem responsabilități și obligații față de oameni și față de islam,” a declarat, la rândul său Sonny Davao, adjunctul liderului armatei de rebeli.

semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply