Quantcast
Afganistan: Creștini disperați, întorși de la aeroport, conform unor rapoarte. Departamentul de stat nu-i consideră pe creștini în grupul Prioritar 1 – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Afganistan: Creștini disperați, întorși de la aeroport, conform unor rapoarte. Departamentul de stat nu-i consideră pe creștini în grupul Prioritar 1

Odată cu scurgerea timpului pentru salvarea civililor care fug de talibani, creștinii afgani și alții ale căror nume apar pe listele de evacuați calificați ai guvernului SUA sunt respinse la aeroportul din Kabul, au declarat miercuri reprezentanți ai organizațiilor de asistență umanitară, citate de Catholic News Agency (CNA) via r3media.ro

„Mi-a fost raportat de către diferite persoane de contact din mai multe grupuri care lucrează să salveze pe cei care sunt încă în pericol în Afganistan – al căror nume trebuie să rămână anonim – că Departamentul de Stat nu implementa listele pe care le-au cerut organizațiilor să le întocmească, deși le-am trimis de mai multe ori”, ”, a declarat miercuri pentru CNA Faith McDonnell, director de advocacy la Katartismos Global, un grup ministerial anglican nonprofit cu sediul în Manassas, Virginia.

„În prezent, se pare că nimeni nu primește nicio prioritate decât dacă are un fel de conexiune specială în interiorul aeroportului”, a spus ea.

Peste criza umanitară care se adâncește este un termen limită pus pentru vineri, pentru evacuarea civililor de la aeroportul din Kabul, pentru a face loc transportării celor 4.500 de soldați rămași în țară, astfel încât să se realizeze ținta de 31 august, setată acum câteva luni de către administrația Biden.

Oficialii americani au declarat că data ar putea fi prelungită, dacă este necesar, potrivit unui raport de pe Wall Street Journal.

Potrivit Casei Albe, Statele Unite au evacuat și facilitat evacuarea a aproximativ 87.900 de persoane din Afganistan de la sfârșitul lunii iulie și până-n prezent, cu ajutorul zborurilor militare americane și ale coaliției. Cu toate acestea, cel puțin zeci de mii încearcă să părăsească Kabul în zilele următoare.

Adăugându-se anxietății crescânde pentru creștini și alte grupuri religioase a căror credință îi pune într-un risc extrem de persecuție a talibanilor este faptul că Departamentul de Stat i-a desemnat „P-2” pe creștini și membrii celorlalți membri ai minorităților religioase.

În prezent, P-1 sunt desemnate „femeile expuse riscului”, jurnaliști academicieni, piloți și „populații minoritare”, printre altele.

Comisia SUA pentru Libertatea Religioasă (USCIRF), o comisie independentă, bipartită a guvernului federal american, a cerut miercuri ca administrația Biden să extindă denumirea „pentru a include în mod explicit minoritățile religioase afgane, ca recunoaștere a riscurilor severe pe care le întâmpină deja, care vor fi doar crește după sfârșitul evacuării SUA „, potrivit unei declarații a comisarului USCIRF Frederick A. Davie.

Printre grupurile de ajutor prinse în haos se numără grupul nonprofit al lui Glenn Beck, The Nazarene Fund, care a strâns peste 28 de milioane de dolari pentru a evacua creștinii din Afganistan.

Beck a declarat într-un videoclip postat pe Instagram că grupul său are la dispoziție cel puțin 20 de avioane mari, inclusiv Boeing 737 și Boeing 757, și speră să transporte pe calea aerului aproximativ 7.000 de persoane spre siguranță până vineri.

Beck a declarat marți că, după o zi de întârzieri, primele avioane care transportau în total 1.200 de persoane au zburat din aeroport.

Germania va oferi „asistență imediată de peste 100 de milioane de dolari Afganistanului, cu posibilitatea altor 600 de milioane de dolari”, cu banii canalizați prin organizații umanitare, a raportat sursa citată.

Între timp, conform mai multor rapoarte, condițiile de pe aeroport s-au înrăutățit miercuri.

„Mai multe organizații au raportat că, deși avioanele acestor organizații au documente de pasageri, personalul aeroportului îmbarcă oameni diferiți față de cei cu documente pe toate aeronavele care pleacă”, a spus Faith McDonnell.

„Alții au raportat că uneori, o agenție guvernamentală respinge persoanele pe care o altă agenție guvernamentală le-a aprobat și a încercat să le aducă în aeroport”, a spus ea.

Nina Shea, membru principal și director al Centrului pentru Libertatea Religioasă de la Institutul Hudson, cu sediul în Washington, D.C., a furnizat o relatare similară.

„Am început să primesc e-mailuri panicate de la creștinii afgani prin contactele lor occidentale. Nu li se permite să urce la zborurile USG (guvernul SUA) în Kabul. Îi sfătuiesc să încerce să urce în zborurile lui Glenn Beck în schimb ”, a spus Shea într-un e-mail către CNA.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply