Presedintele american Barack Obama a salutat decizia luata vineri de Curtea Suprema de a legaliza la nivel national casatoriile intre homosexuali, relateaza AFP.
„Este o victorie pentru aliatii, prietenii si sustinatorii (casatoriei intre homosexuali) care, timp de ani de zile, chiar zeci de ani, au muncit si s-au „rugat” sa aiba loc o schimbare. Iar aceasta decizie este o victorie pentru America”, a afirmat Barack Obama.
Presedintele a afirmat de asemenea ca decizia Curtii Supreme este o „victorie” pentru copiii cuplurilor de homosexuali, ale caror familii vor fi de acum recunoscute ca fiind egale celorlalte.
Seful statului american a afirmat, totodata, ca decizia Curtii Supreme reprezinta „un mare pas inainte” spre egalitate.
„Astazi a fost facut un mare pas in drumul nostru spre egalitate. Cuplurile de homosexuali si de lesbiene au acum dreptul de a se casatori, la fel ca oricine altcineva”, a scris Obama pe Twitter.
Cea mai inalta jurisdictie americana a statuat cu cinci voturi la patru ca, potrivit Constitutiei, statele nu pot interzice casatoria intre persoane de acelasi sex. Curtea a mai stabilit ca este necesar ca toate statele americane sa recunoasca documentele de casatorie emise legal gay-ilor si lesbienelor de catre alte state.
Cele doua probleme, care au fost dezbatute in aprilie, au fost aduse in fata instantei supreme de catre cupluri gay si lesbiene din statele Kentucky, Ohio, Tennessee, si Michigan, care au pledat impotriva interzicerii de catre unele state a casatoriei intre persoane de acelasi sex sau a recunoasterii documentelor de casatorie emise cuplurilor gay sau lesbiene de catre alte state.
In Statele Unite casatoria este reglementata la nivelul statelor. Treizeci si sase dintre cele 50 de state americane permit sa se emita documente de casatorie cuplurilor de acelasi sex. Celelalte 14 state au interzis casatoria gay fie prin legislatie, fie prin refrendum, mentioneaza Antena 3.
Statele au argumentat ca interdictiile pe care le-au impus casatoriei intre persoane de acelasi sex – prin definirea casatoriei drept o uniune intre un barbat si o femeie de catre o majoritate de legiuitori sau alegatori – sunt o problema de politica publica. Statele au afirmat ca au dreptul sa defineasca mariajul astfel incat sa promoveze procreerea si sa furnizeze un mediu sigur pentru copii.
Ele au afirmat, de asemenea, ca numeroase state au organizat o dezbatere puternica cu privire la definirea casatoriei si au argumentat ca, impunand tarii o definitie nationala „uniforma” a casatoriei, Curtea Suprema ar afecta aceasta dezbatere.
Recent, peste 42.000 de pastori si lideri crestini din SUA au semnat „Angajamentul de solidaritate pentru apararea institutiei casatoriei”, declarand ca vor recurge la nesupunere civila in cazul in care Justitia din SUA va hotari redefinirea casatoriei, prin includerea persoanelor de acelasi sex.
In urma cu aproximativ doua luni, mai mult de 15 milioane de afro-americani care apartin unui numar de 34.000 de biserici au rupt legaturile cu Presbyterian Church SUA (CPUSA) ca urmare a deciziei acesteia de a permite casatoriile intre homosexuali.