Quantcast
Americanii STRÂNG TOATE VERSIUNILE BIBLIEI și le publică online – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Americanii STRÂNG TOATE VERSIUNILE BIBLIEI și le publică online

Mai mulți traducători americani au început, în 2001, un proiect întins pe 20 de ani, care vrea să strângă laolaltă toate modificările survenite de-a lungul sutelor de ani în care Biblia a fost transcrisă de mână, scrie Huffington Post.

Mai mulți traducători americani au început, în 2001, un proiectîntins pe 20 de ani, care vrea să strângă laolaltă toatemodificările survenite de-a lungul sutelor de ani în care Biblia afost transcrisă de mână, scrie Huffington Post.

Practic, cercetătorii strânși în mai multe birouri din NewOrleans citesc și recitesc diverse „ediții” ale Bibliei, verset cuverset, cuvânt cu cuvânt și, uneori, literă cu literă. Scopul loreste să creeze o bază de date online, de unde credincioșii să poatăafla cum s-a modificat cartea lor de căpătâi de-a lungulvremii.

Citeste si: Ofițer de poliție bolivian împușcat, salvat de Biblia din buzunarul de la piept

Cercetarea este de o mare importanță în special pentru cultulevanghelist, care consideră Biblia singura autoritate în materie decredință. Prin intermediul noului proiect, ei ar putea avea accesla textele originale și ar putea să evalueze cu mare atențieschimbările ulterioare.

Prima etapă a proiectului este gata: după zece ani, traducătoriiau analizat jumătate dintre manuscrisele din secolul al II-lea pânăîn al XV-lea, când a apărut tiparul. Acum, ei vor să transformeuriașul studiu, care a strâns 17.000 de pagini, într-o bază de dateonline. Multe dintre schimbări sunt bine cunoscute, pentru că aparîn notele de subsol ale Bibliilor moderne, spune Bill Warren,coordonatorul studiului.

Totuși, nimeni nu a strâns, până acum, toate modificările la unloc. De asemenea, nu există un site care să permită verificareadiverselor versiuni ale Bibliei pe internet. Warren spune că siteulva fi funcțional în toamna lui 2011. Însă treaba nu se terminăaici: cealaltă jumătate a manuscriselor întinse pe 14 secole va figata peste încă zece ani.

Cele mai vechi versiuni ale Bibliei analizate în New Orleansprovin de la jumătatea primului secol. Acestea erau, evident,scrise de mână și, când erau copiate, puteau interveni greșeli saumodificări. „Primii copiști ai Bibliei își luau diverse notițe cândtranscriau Biblia și le introduceau în versiunea lor. Acest procespare să fi început în jurul secolului al IX-lea”, spune Warren.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply