Quantcast
Anexarea Cisiordaniei ar imbunatati reputatia Israelului – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Anexarea Cisiordaniei ar imbunatati reputatia IsraeluluiÎntr-o altă împrejurare istorică, Președintele Trump a luat măsuri fără precedent pentru a susține Israelul, între care a recunoscut Ierusalimul ca fiind capitala Israelului și a mutat ambasada SUA aici.

Citeste si: Israelul și lumea arabă: Pace fără un acord de pace

Acum, administrația întreprinde o nouă acțiune controversată lucrând împreună cu Israelul pentru anexarea comunităților evreiești din Iudeea și Samaria. După cum relatează Julie Stahl, asta vine contrar opoziției imense din Orientul Mijlociu și nu numai. Premierul Netanyahu a prezentat recent motivele sale pentru a aduce anexarea în votul parlamentului israelian în iulie: „Acum trei luni, prin planul de pace al președintelui Trump, au fost recunoscute drepturile Israelului în Iudeea și Samaria. Președintele Trump a mai promis să recunoască suveranitatea Israelului în comunitățile evreiești de acolo și din Valea Iordanului. Am încredere că în câteva luni, acea promisiune va fi respectată și că vom putea sărbători un alt moment istoric din istoria sionismului.”

Netanyahu și alți israelieni văd această zonă ca fiind ținutul biblic unde patriarhii Avraam, Isaac și Iaacov s-au așezat prima dată. Mai mult, aici ar fi și patria ancestrală a poporului evreu care s-a reîntors aici după aproape 2 000 de ani. Totuși, multe guverne și organizații internaționale se opun anexărilor din Cisiordania, ca parte a unui viitor stat palestinian: „După cum știți, aceasta este contrar dreptului internațional, violează acordurile existente și nu se aliniază rezoluțiilor Consiliului Internațional de Securitate al ONU și ale Consiliului UE.” Președintele AP, Mahmud Abbas plănuiește să arunce toate acordurile cu Israelul și cu SUA, inclusiv acordul de securitate pentru a protesta contra anexării.

Țara vecină, Iordania, a emis o amenințare voalată: „Cuvintele maiestății sale, regele Iordaniei, sunt foarte clare, nu vom accepta anexarea ținuturilor palestiniene, și din această cauză, sunt șanse să regândim relația cu Israelul în toate dimensiunile sale.” Analistul din Orientul Mijlociu, Caroline Glick, spune însă că anexarea ar îmbunătăți reputația Israelului: „Este evident că poziția strategică a Israelului în regiune, în Iudeea și Samaria și în Orientul Mijlociu va fi mult mai bună după ce vom face aceasta. Dacă nu, nu doar că vom vătăma relațiile noastre cu administrația Trump, dar vom submina și credibilitatea noastră ca actori strategici în regiune.”

Administrația Trump lucrează împreună cu Netanyahu la o hartă pentru a determina cum va arăta anexarea în teren. Momentul din iulie este unul important fiindcă atât administrația Trump cât și Netanyahu vor ca toate acestea să se întâmple cu mult înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Citeste si: Israelienii au protestat împotriva planurilor de anexare a unor părţi din Cisiordania

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 330, în iunie 2020.

Alte știri reportaje și creștine: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel

Despre Info Crestin News

Leave a Reply