Quantcast
Aplicarea riguroasă a legii plasează SUA pe primul loc la numărul de arestări – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Aplicarea riguroasă a legii plasează SUA pe primul loc la numărul de arestări

În urma unui studiu elaborat la începutul acestui an de către Centrul Internațional pentru Studiul Închisorilor (International Centre for Prison Studies) din Londra, cotidianul HUFFINGTON POST a publicat în data de 15 august 2013, concluziile acestui prestigios Institut, sub titlul : “No country incarcerates a higher percentage of its population than the United States” (Nici o țară din lume nu și-a încarcerat un procent mai mare din populație ca Statele Unite). Cu această ocazia s-a dat în vileag o realitate surprinzătoare, poate de necrezut pentru unii.

Chiar dacă în imnul său național se vorbește de „tărâmul celor liberi” (land of the free), Statele Unite au cel mai mare număr de pușcăriași pe cap de locuitor dintre toate statele globului. Cu 716 oameni închiși în spatele gratiilor la fiecare 100.000 de locuitori, SUA ocupă incontestabil prima poziție în top, urmată de state mici precum St. Kitts (701) , Seychelles (709) sau Virgin Island – USA (539). Huffington Post notează că numărul de persoane încarcerate, conform studiului, a scăzut totuși pentru al treilea an consecutiv, cu toate acestea el depășește în continuare cifra astronomică de 2 milioane, reprezentând aproximativ 25% din totalul cifrei la nivel mondial. Pentru acesta cifră imensă de pușcăriași, la ora actuală există 4.575 de închisori care oferă o capacitate de 2.265.000 de locuri. La 31 decembrie 2012 numărul deținuților în USA era de 2.239.751, cu alte cuvinte închisorile au ajuns la capacitatea maximă. În urma unor repetate sesizări din partea Administrației Penitenciarelor de la începutul acestui an, privind eminenta criză de cazare precum și cheltuielile colosale necesare întreținerii unui număr atât de mare de deținuți, autoritățile federale au luat în calcul elaborarea unui plan privind reducerea pe cât posibil a procesului de încarcerare, prin diminuarea sentinței unor abateri care pot fi considerate „infracțiuni ușoare” sau „nepericuloase” din punct de vedere civic.
De menționat faptul că pentru întreținerea (hrană, îmbrăcăminte, medicamente etc.) și paza (salariile gardienilor în special) tuturor deținuților de pe întreg teritoriul Statelor Unite, Administrația Federală este nevoită să aloce anual suma de aproximativ 80 miliarde de dolari! din bugetul statului. Câteva date statistice comparative, conform unui tabel oferit de International Centre for Prison Studies din Londra, scot foarte clar în evidență pozițiile unor state (din totalul de 233) în ierarhia mondială, privind raportul de deținuți la 100.000 de locuitori: SUA 716; Cuba 510; Rusia 479; Belarus 335; Israel 223; Ungaria 186; Romania 157; Anglia 149; Italia 108; Franța 102; Austria 98; Germania 80; India 30; Lichtenstein 24; San Marino 6.

Una dintre cauzele care contribuie la creșterea numărului de arestări este modul de aplicare a „arestării preventive”, diferit de cel din alte țări, mai ales din Europa. Ușurința și rapiditatea prin care o persoană bănuită sau care a comis o ușoară infracțiune, chiar involuntară (ne-purtarea unei centuri de siguranță, depășirea valabilității unui carnet de conducere, o altercație mai gălăgioasă într-un mediu public) pot fi considerate pe moment “criminal abuse”, în consecință fiind posibilă instantaneu încarcerarea persoanei chiar și pentru o scurtă perioadă, până la clarificarea incidentului, iar în cazuri nesemnificative din punct de vedere al gravității, eliberarea este condiționată de o garanție din partea unei persoane cunoscute și eventual oferirea unei cauțiuni simbolice. O însemnată parte a opiniei publice susține însă această procedură de aplicare a legii, argumentând că astfel există o garanție solidă în asigurarea liniștii și a ordinii într-o societate atât de mare și diversificată etnic și social precum este Statele Unite.
Radu Oprea
Glendale, Arizona

Despre

Leave a Reply