Diverse
Apocalipsa mayașă: epopeea unei neînțelegeri
După puternic mediatizatul eșec al profețiilor lui Harold Camping, de anul trecut, s-ar fi putut spune că opinia publică este sătulă de amenințări apocaliptice. În 2012 însă, s-a discutat și mai mult despre apocalipsă, de data aceasta din perspectiva interpretărilor New Age ale calendarului mayaș.
Presa a fost, în 2012, la fel de dispusă să își mute atenția de pe „apocalipsa după Camping”, asupra „apocalipsei” mayașe, alimentând temerile unora cu privire un cataclism global final.
Semnele timpului a urmărit îndeaproape etapele construcției unui adevărat edificiu mediatic pentru „apocalipsa mayașă”. Iată punctele de sprijin ale acestui edificiu.
Suport arheologic
Conspiraționiștii vorbeau deja de mult despre o apocalipsă prezisă de mayași însă, în luna iunie, au avut încă un motiv să creadă într-o previziune făcută de civilizația mayașă. O echipă de arheologi a descoperit o inscripție care confirma data „sfârşitului timpului”, potrivit calendarului Maya, pe 21 decembrie. Inscripţia se afla pe o piatră din alcătuirea unui set de scări din situl La Corona, localizat în Guatemala. Secte New Age din întreaga lume au interpretat data ca indicând un posibil sfârşit al lumii – perspectivă care a contribuit semnificativ la creşterea vânzărilor de adăposturi nucleare, în SUA.
Adepții teoriilor apocaliptice trebuie să fi răsuflat ușurați după această descoperire, mai ales în contextul în care, cu doar o lună în urmă, un nou calendar mayaş amâna apocalipsa cu cel puţin încă 7.000 de ani. Arheologii care au excavat pentru prima oară situl de la Xultzn (Guatemala) au descoperit detalii incredibile din cultura mayaşă, care răsturnau prognozele apocaliptice despre anul 2012. Specialiştii au găsit un complex cu mai multe picturi, dintre care una prezintă un calendar mayaş, diferit de cele cunoscute până în prezent. Tabelele descoperite acum erau cu cel puţin 500 de ani mai vechi decât cele care indicau că sfârşitul lumii va veni pe 21 decembrie.
Chiar și mayașii s-au declarat deranjaţi de „neadevărurile despre sfârşitul lumii” vehiculate de conspiraționiști. Cu privire la numeroasele ştiri alarmiste şi a informaţiilor pe care le cataloghează ca „ignorante”, Felipe Gomez, liderul Alianţei Mayaşe din ţară a declarat că 21 decembrie este doar „începutul unui nou ciclu în calendarul mayaş, ceea ce va aduce schimbări semnificative la nivel personal, familial şi al comunităţii. Dar asta nu înseamnă nicidecum sfârşitul, acestea sunt neadevăruri”.
Reacții de grup
Astrologii din Rusia au respins și ei speculaţiile privitoare la apropiata apocalipsă mayaşă, afirmând că nu există niciun fundament astronomic sau astrologic care să susţină această ipoteză. Tot în Rusia, un deputat a solicitat guvernatorului oraşului Sankt Petersburg să interzică orice discuţii despre sfârşitul lumii, atât în spaţiile publice, cât şi în mass media locale.
Dacă în Rusia s-a cerut tăcere, în Franța s-a cerut „circ”. Trustul NBC International, din care mai fac parte Diva Universal, Universal Channel, Movies 24 şi E! Entertainment a lansat Sfârşitul lumii TV, cu scopul de a le oferi telespectatorilor săi „o experienţă diferită a apocalipsei: o lună de distrugere, o lună de frisoane, dar mai ales o lună de distracţie”. Cu acest scop, televiziunea a difuzat filme, seriale şi documentare cu tematică apocaliptică, între care „Survivors” (Supravieţuitorii), „Invasion” (Invazia), „The Body Snatchers” (Răpitorii trupului), „War of the Worlds” (Războiul lumilor), „American Warships” (Nave de război americane), dar şi o emisiune specială dedicată „sfârşitului lumii”.
Afacere
În timp ce unii s-au distrat, alții au făcut tot ce au putut pentru a scăpa de frica unui sfârșit cataclismic. Un leton a solicitat să fie asigurat împotriva apocalipsei, însă a fost refuzat pe motivul că un asemenea eveniment este dificil de evaluat. La fel s-a întâmplat şi în Rusia, unde asiguratorii au refuzat solicitarea unui alt client, pe motiv că, la momentul la care va avea loc sfârşitul lumii, nu va avea cine să îi ofere banii pe asigurare. În schimb, asiguratorii americani au reuşit să pregătească zeci de oferte de care au profitat mulţi americani.
Alții au transformat apocalipsa într-o afacere, folosindu-se de spiritul antreprenor pentru a face profit din termerile celor care credeau că apocalipsa va veni pe 21 decembrie. Buncăre, hoteluri pe apă, excursii la „locuri protejate de Apocalipsă“.
Frica și formatorii de opinie
Reacțiile la ceea ce a devenit o „panică trendy” au inclus declarații de la NASA,Vatican, și, în unele țări, chiar declarații din partea guvernului.
Apocalipsa mayaşă a intrat şi pe agenda marilor publicaţii internaţionale, nu ca o amenințare globală, așa cum au prezentat-o conspiraționiștii, ci ca un prilej de amuzament, dar și de analiză sociologică. Este totuși semnificativ faptul că 10% din populația globului se teme de sfârșitul lumii. Dintr-o perspectivă, lucrul acesta poate semnala existența unei nișe care nu a fost ocupată satisfăcător de formatorii de opinie citeaza revista semneletimpului.ro
Sfarsitul lumii:
In Biblie scrie asa : nici Fiul (ISSUS) nu stie numai Tatal (D_ZEU) si zice ca va venii caun HOT, fiti pregatiti.
Si acum va intreb: Cum vine un hot???
Daca hotul m-ar avertiza dinainte ca va trece pe la casa mea , m-as pregati sa nu poata sa ma fure ,nu???
Voi faceti altfel?
asa ca : fiti pregatiti ca atunci cand va veni sfarsitul sa va gaseasca cu casa curata si hainele ce le inbracati sa va fie spalate (metaforic vorbind)