Quantcast
Arderea cărților SACRE este acum interzisă în Danemarca – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Arderea cărților SACRE este acum interzisă în Danemarca

O lege pentru protejarea cărților religioase a fost adoptată săptămâna trecută în Danemarca din motive de siguranță publică. Cu toate acestea, unii îl văd ca pe un atac la adresa libertății de exprimare.

Adoptată pe 7 decembrie, „Koranloven” interzice arderea publică, mânjirea, lovirea, dar și ruperea, tăierea sau înjunghierea textelor religioase în Danemarca. De acum înainte, dacă o persoană comite astfel de fapte asupra Bibliei, Coranului și Torei, riscă doi ani de închisoare.

„Coaliția guvernamentală speră să restabilească încrederea cu o serie de țări musulmane, nemulțumite de arderea Coranelor comise în regatul scandinav de la începutul anului”, indică Le Temps . Ministrul Justiției Peter Hummelgaard la rândul său, a spus: „În primul rând, este vorba despre securitatea danezilor”.

Poliția a numărat 528 de evenimente în care au fost arse cărți religioase incepand din iulie.

Arderea și mărunțirea cărții sacre a Islamului a provocat în special mai multe demonstrații în diferite țări musulmane în această vară, inclusiv incendierea ambasadei Suediei în Irak .

Ministrul menționează și asasinarea în octombrie a doi suedezi la Bruxelles „uciși de un tunisian care protesta împotriva incendiilor de cărți din Suedia”. „Amenințarea teroristă trebuie luată în serios” și aceste gesturi urmăresc doar „semănarea discordiei”, potrivit lui Peter Hummelgaard.

Un atac la libertatea de exprimare?

Dacă această lege a fost adoptată pentru „apărarea intereselor și securității naționale”, unii o consideră un adevărat atac la adresa libertății de exprimare.

În general, populația este destul de divizată. De altfel, 51% dintre danezii care s-au poziționat pro sau contra sunt în favoarea acestei noi legi față de 39%, relatează Le Temps.

Potrivit Ministerului Justiției, opt țări europene au deja o lege similară: Germania, Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Italia, Polonia și România.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply