Quantcast
Arheologie: Confirmarea unei inscripții care menționează regele David pe o stele antică – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Arheologie: Confirmarea unei inscripții care menționează regele David pe o stele antică

Stela Mesha, o placă moabită aflată în prezent la Luvru, demonstrează fără îndoială existența regelui David, al treilea conducător al Israelului din BiblieO nouă examinare a monolitului de către cercetătorii francezi a confirmat într-adevăr că acesta menționează „casa lui David”.

Realizată în jurul anului 840 î.Hr., pe vremea lui Meşa, conducătorul micului regat al Moabului, stela a fost descoperită la aproximativ cincisprezece kilometri de Marea Moartă în 1868 de un misionar german înainte de a fi deteriorată în mod deliberat de către beduini în anul următor.

Din fericire, o imprimare a inscripțiilor a fost făcută la timp folosind hârtie machéă.

Acest document prețios este cea mai importantă sursă de informații cunoscută în limba moabită despre istoria acestui mic popor, menționată în Biblie și foarte puțin cunoscută.

Prin urmare, este de mare interes pentru istorici și lingviști. Printre aceștia, André Lemaire și Jean-Philippe Delorme, doi francezi, care au analizat stela folosind tehnologia RTI (Reflectance Transformation Imaging), în colaborare cu Universitatea din California de Sud. Descoperirile au fost publicate în numărul „Winter” al Biblical Archaeology Review.

RTI este „deosebit de valoros, deoarece redarea digitală permite cercetătorilor să controleze iluminarea unui artefact înscris, astfel încât inciziile ascunse, slabe sau uzate să devină vizibile”, explică cercetătorii.

Imaginile sunt luate din unghiuri diferite și apoi combinate, făcând posibilă vizualizarea imaginii holistic, tridimensional. Până atunci nu era sigur dacă stela îl menționa pe regele David.

Inscripțiile dezvăluie o relatare de 37 de rânduri a regelui Meșa care a intrat în luptă împotriva lui Israel , care pare a fi viziunea moabiților asupra războiului spus în Biblie (2 Regi capitolul 3). 

Pe linia 31 sunt cuvintele „casa lui David a locuit la Horonain”. De asemenea, sunt menționate „altarele lui Yahweh”, de la numele lui Dumnezeu în ebraică.

Înainte de utilizarea RTI, nu toate literele din referința „Casa lui David” erau lizibile, ceea ce duce la controverse cu privire la interpretarea textului. Această mențiune este formată din cinci litere, „btdwd”, (bt = „casa lui” și dwd = David), și doar prima și a patra literă, bet și waw, erau vizibile.

Totuși, în timp ce textul biblic vorbește despre o victorie a împărățiilor lui Israel, Iuda și Edom asupra celei a Moabului, stela menționează victoria lui Meșa.

 

Despre Info Crestin News

Leave a Reply