Asia Bibi, începe procesul la Curtea Supremă

Asculta informatia

De Paolo Affato

Se apropie un moment decisiv în dramatica poveste a Asiei Bibi, femeie și mamă pakistaneză creștină condamnată la moarte pentru blasfemie și care se află în arest de mai bine de 6 ani. Audierea la Curtea Supremă a fost fixată pentru dimineața de 22 iulie. Este ultimul grad de judecată, după condamnarea impusă în primul grad în noiembrie 2010 și confirmată în urma apelului de anul trecut.

asia-bibi095utgh

După cum confirmă la Vatican Insider Joseph Nadeem, responsabilul de la Renaissance Education Fodation (REF) și tutorele familiei femeii, un complet de trei judecători desemnați de tribunalul suprem, primind cererile avocatului apărării, musulmanul Saiful Malook, va examina cazul. În general aceste proceduri se încheie foarte repede fiind vorba de doar două ședințe.

„Acum este momentul să ne unim în rugăciune, în speranța că decizia finală a Curții să fie corectă și să-i redea Asiei libertatea. Este și momentul de a cere tuturor donatorilor și celor care țin la viața Asiei să mai facă un efort pentru susținerea cheltuielilor de judecată: asociația noastră are nevoie de ajutor”: este apelul pe care l-a făcut Nadeem Iancia prin intermediul Vatican Insider, reamintind că a cerut personal, însoțit fiind de soțul Asiei, Ashiq Masih, susținerea papei Francisc, pe care l-au întâlnit într-o recentă călătorie în Europa.

Lanțul internațional de rugăciune pentru Asia Bibi și susținerea populației în cauza ei sunt inițiative care au găsit promotori în organizații internaționale precum Call for mercy, Release International, Open Doors, Voice of martyrs, International Christian Concern, CitizenGo, Hazte Oir. Unii Pastori protestanți din Regatul Unit au propus o Zi specială de rugăciune pentru Asia Bibi. Și în lumea catolică cazul Asiei este în atenția mai multor mănăstiri de clauzură, în mod particular în Italia și Spania, unde călugărițele se vor ruga pentru ca „în acest proces numele Domnului să fie preamărit”.

Asia, pentru moment va rămâne la închisoarea din Multan, unde se află într-o celulă la izolare. Nu va apărea în sala de judecată din motive de siguranță. Chiar recent unii lideri islamici au promis peste cinci mii de dolari celui care o va ucide.

Soțul ei, Ashiq repetă că „de fiecare dată când mergem să o vedem, Asia cere rugăciuni din partea creștinilor din lume”. Avocatul care o reprezintă, expert și în legea islamică se arată încrezător în eliberarea ei amintind  că sunt multe puncte slabe ale acuzării: unul dintre acestea este întârzierea de cinci zile între eveniment (presupusa blasfemie comisă de acuzată care, conform spuselor a două femei colege de muncă, ar fi insultat pe Profetul Mahomed) și prezentarea sesizării la poliție. În sistemul penal o probă prezentată cu întârziere față de momentul comiterii faptei este considerată „dubioasă”.

Cazul Asiei Bibi se apropie, deci, de final: femeia poate să fie achitată și eliberată, sau, în cazul condamnării definitive, după o ulterioară cerere de „revizuire a sentinței”, prevăzută de Constituție, va rămâne doar posibilitatea grațierii de către președinte.

Traducere: AMR

Sursa:vaticaninsider.lastampa.it via e-communio.ro

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *