Quantcast
Atacul cu cuţitul la o biserică. Trei morţi, printre care o femeie decapitată – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Atacul cu cuţitul la o biserică. Trei morţi, printre care o femeie decapitată

Trei persoane au fost ucise, dintre care cel puţin una decapitată, joi la Nisa, în sud-estul Franţei, în timpul unui atac cu cuţitul comis în interiorul unei biserici catolice, potrivit unor surse din poliţie, care au anunţat că autorul atacului a fost reţinut, transmite AFP.

Două persoane, un bărbat şi o femeie, au fost ucise în biserica în stil neogotic Notre-Dame, iar o a treia, grav rănită, a murit într-un bar din apropiere unde se refugiase, a declarat pentru AFP aceeaşi sursă. Agresorul a fost rănit în timpul intervenţiei poliţiei şi a fost transportat la spital.UPDATE ORA 23.21 Franţa: Victimele atacului de la Nisa

Una din victimele atacului cu cuţitul de joi dimineaţa din bazilica Notre Dame din Nisa este o femeie în vârstă de 60 de ani, care a suferit “o tăiere a gâtului care echivalează cu o decapitare”, conform informaţiilor furnizate de procurorul şef antiterorism al Franţei, informează dpa.

O a doua victimă, paracliserul în vârstă de 55 de ani al bisericii, a suferit, la rândul său, o tăietură adâncă la nivelul gâtului, a declarat procurorul Jean-Francois Ricard într-o scurtă declaraţie de presă.

Cea de-a treia victimă, o femeie în vârstă de 44 de ani, a murit în urma multiplelor răni provocate de cuţitul agresorului într-un restaurant din apropiere, la scurt timp după ce a fugit din biserică printr-o uşă laterală, a spus Ricard.

UPDATE ORA 21.32 Tunisia condamnă atacul de la Nisa şi deschide o anchetă

Tunisia a condamnat joi cu fermitate atacul “terorist” sângeros dintr-o biserică din oraşul francez Nisa şi a anunţat deschiderea unei anchete după “suspiciuni” conform cărora agresorul ar fi de naţionalitate tunisiană, relatează AFP.

UPDATE ORA 20.44 Iranul condamnă “ferm” atacul sângeros de la Nisa

Iranul a condamnat “ferm” atacul cu cuţitul care a făcut joi trei morţi într-o biserică din centrul oraşului Nisa, în sud-estul Franţei, relatează AFP.

UPDATE ORA 20.20 Liderii din UE condamnă ”atacurile teroriste” de la Nisa: ”Sunt atacuri asupra valorilor noastre comune”

Liderii celor 27 de state din Uniunea Europeană se declară “şocaţi şi întristaţi de atacurile teroriste” soldate cu trei morţi într-o biserică în oraşul Nisa din sudul Franţei, făcând apel la “dialog între comunităţi şi religii”, relatează DPA şi AFP.

UPDATE ORA 19.44 Trump îşi exprimă solidaritatea cu Franţa şi denunţă ”atacurile teroriste” inacceptabile

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat joi solidaritatea cu Franţa după un atac sângeros cu cuţitul într-o biserică din Nisa, denunţând “atacurile teroriste” inacceptabile, relatează AFP.

UPDATE ORA 18.56 Atacul de la Nisa: Franţa lansează un ‘mesaj de pace lumii musulmane’

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a lansat joi un ‘mesaj de pace lumii musulmane’, subliniind că Franţa este ‘ţara toleranţei, nu a ‘dispreţului sau respingerii’, după un nou atentat islamist, soldat cu trei morţi la Nisa, transmite AFP.

UPDATE ORA 18.35 Atacul de la Nisa: Autorul atacului este un tunisian de 21 de ani venit din Italia (surse)

Bărbatul care a decapitat o femeie şi a ucis alte două persoane în atacul de joi dintr-o biserică din Nisa este un cetăţean tunisian în vârstă de 21 de ani, susţin surse din poliţie şi respectiv surse apropiate de dosar citate de Reuters şi AFP.

Bărbatul a intrat în Franţa din Italia, din insula Lampedusa, la sfârşitul lui septembrie, precizează sursele apropiate de dosar citate de France Presse.

Potrivit unor surse judiciare citate de AFP identitatea atacatorului nu a fost confirmată oficial.

Bărbatul, potrivit unei surse apropiate de dosar, se numeşte Brahim Aouissaoui, o informaţie confirmată de AFP de o altă sursă.

Tânărul a ajuns în Franţa la sfârşitul lui septembrie de la Lampedusa, unde a fost plasat în carantină de autorităţile italiene înainte de a fi vizat de un ordin de a părăsi teritoriul şi lăsat liber, susţine o sursă locală apropiată de dosar.

El nu a depus cerere de azil în Franţa, a precizat această sursă.

Potrivit unei alte surse apropiate de dosar, anchetatorii nu dispun decât de un document al Crucii Roşii italiene care să ateste identitatea lui Brahim Aouissaoui.

UPDATE ORA 18.24 Franţa: Pista islamistă este exclusă în cazul bărbatului înarmat ucis de poliţie la Avignon

Autorităţile locale judiciare exclud pista islamistă ca motivaţie în cazul de la Avignon, în care un bărbat de 33 de ani, care ameninţa oamenii pe stradă cu o armă, a fost împuşcat mortal joi de poliţie, relatează AFP.

UPDATE ORA 17.29 Atacul de la Nisa: ‘Nu vom ceda cu nimic’ în ceea ce priveşte valorile franceze, afirmă Emmanuel Macron

“Nu vom ceda cu nimic” în ceea ce priveşte valorile care reprezintă Franţa, “în special libertatea de a crede şi de a nu crede”, a declarat joi preşedintele Emmanuel Macron, care a condamnat “atacul terorist islamist” dintr-o biserică din Nisa care s-a soldat cu trei morţi, relatează AFP.

“Dacă suntem atacaţi, asta se întâmplă din cauza valorilor noastre”, a declarat Macron.

UPDATE ORA 17.28 Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi, afirmă fostul premier malaezian Mahathir Mohamad

Fostul prim-ministrul malaezian Mahathir Mohamad a afirmat joi, la puţin după atentatul de la Nisa, că musulmanii au dreptul ‘să omoare milioane de francezi pentru masacrele din trecut’, transmit AFP şi Reuters.

UPDATE ORA 16.26 Atacul de la Nisa: Terorismul şi violenţa nu pot fi acceptate niciodată, afirmă Vaticanul

Vaticanul a condamnat joi atacul cu cuţit în care au fost ucise trei persoane într-o biserică din Nisa, sud-estul Franţei, subliniind că ‘terorismul şi violenţa nu vor fi acceptate niciodată’, transmite AFP.

UPDATE ORA 16.17 Franţa: Un afgan înarmat cu un cuţit, reţinut la Lyon

Un afgan în ţinută tradiţională, înarmat cu un cuţit şi considerat ameninţător, a fost reţinut joi în oraşul francez Lyon, relatează AFP, citând o sursă apropiată de dosar.

UPDATE ORA 16.14 Fotbal: Clubul OGC Nice a reacţionat după atacul de joi dimineaţă

Clubul francez OGC Nice a reacţionat după atacul produs joi dimineaţă într-o biserică, unde un bărbat înarmat cu un cuţit a ucis trei persoane, relatează France Football.

UPDATE ORA 15.02 Atacul de la Nisa/ Tomac: Condamn cu toată forţa acest atac barbar împotriva unor oameni nevinovaţi

Atacul terorist de la Nisa obligă Uniunea Europeană să îşi revizuiască “urgent” abordarea în ceea ce priveşte acest nou tip diabolic de ameninţare la adresa cetăţenilor, afirmă preşedintele PMP, Eugen Tomac.

UPDATE ORA 14.21 Barna: Îmi exprim solidaritatea cu cetăţenii francezi afectaţi din nou de flagelul terorismului şi al radicalizării

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, s-a declarat solidar cu cetăţenii francezi afectaţi din nou de “flagelul terorismului şi al radicalizării” şi a subliniat că extremismul de orice fel, religios sau politic, “nu îşi are locul în societăţile noastre”.

UPDATE ORA 14.15 Atacul de la Nisa: Nivelul alertei de securitate, ridicat în Franţa la ”urgenţă atentat”

Franţa a ridicat nivelul alertei de securitate pentru întreg teritoriul la cel mai ridicat, “urgenţă atentat”, după atacul de la Nisa soldat cu trei morţi, a anunţat joi prim-ministrul Jean Castex, relatează AFP, EFE şi Reuters.

UPDATE ORA 14.09 Atacul de la Nisa, condamnat în termeni fermi de comunitatea internaţională

Atacul care a avut loc joi într-o biserică din Nisa, în sud-estul Franţei, unde un bărbat înarmat cu un cuţit a ucis trei persoane, inclusiv o femeie care a fost decapitată, a fost condamnat în termeni fermi atât de reprezentanţi ai Bisericii Catolice, cât şi de oficiali ai instituţiilor europene şi a numeroase ţări, informează agenţiile de presă.

UPDATE ORA 13.12 Franţa: Trei persoane au fost ucise într-un atac cu cuţitul în interiorul unei biserici din Nisa (roundup)

Trei persoane au fost ucise, dintre care cel puţin una decapitată, joi la Nisa, în sud-estul Franţei, în timpul unui atac cu cuţitul comis în interiorul unei biserici catolice, potrivit unor surse din poliţie, care au anunţat că autorul atacului a fost reţinut, transmite AFP.

Două persoane, un bărbat şi o femeie, au fost ucise în biserica în stil neogotic Notre-Dame, iar o a treia, grav rănită, a murit într-un bar din apropiere unde se refugiase, a declarat pentru AFP aceeaşi sursă.

Parchetul Naţional Antiterorist (PNAT) a deschis o anchetă pentru ”asasinat şi tentativă de asasinat având legătură cu o faptă teroristă”.

Agresorul a fost rănit în timpul intervenţiei poliţiei şi a fost transportat la spital.

Primarul oraşului de pe Coasta de Azur, Christian Estrosi, a cerut ”să se facă totul pentru a eradica islamo-fascismul”. Estrosi a afirmat că atacatorul, ”în timp ce era încătuşat, rostea cuvintele ‘Allah Akbar”’.

”O femeie a fost agresată cu acelaşi modus operandi folosit şi în cazul lui Samuel Paty”, a explicat Estrosi, care s-a referit la profesorul de istorie din Paris decapitat la 16 octombrie de către un islamist rus de origine cecenă care a fost ulterior ucis de poliţie.

Primarul din Nisa a mai menţionat că printre cei ucişi se află şi paracliserul lăcaşului de cult. După acel ”asasinat într-o şcoală, acum barbaria islamo-fascistă a ales să lovească în interiorul unei biserici, un adevărat simbol”, a adăugat Estrosi.


Foto: (c) SEBASTIEN NOGIER / EPA


Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a deplasat la celula de criză creată de Ministerul de Interne şi ar urma să plece rapid la Nisa.

Atacul s-a produs în jurul orei locale 09:00 (08:00 GMT) la biserica Notre-Dame, chiar în centrul oraşului Nisa. Numeroşi poliţişti şi pompieri s-au deplasat la faţa locului, a constatat un corespondent al AFP aflat chiar în afara perimetrului de securitate, amplasat la câţiva zeci de metri de biserică. Jurnalistul a relatat că a văzut pompieri care transportau o persoană aflată pe o targă şi o urcau într-o ambulanţă. Circulaţia tramvaiului a fost oprită în această zonă foarte circulată.

”Situaţia este sub control şi nu trebuie să vă panicaţi”, a transmis poliţia de la faţa locului. ”Detonările pe care le auziţi sunt provocate de Raid (unitate de elită a poliţiei), de serviciile de genişti”, a adăugat Florence Gavello, purtătoare de cuvânt a poliţiei locale.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a anunţat pe Twitter organizarea unei ”reuniuni de criză” la Paris, în timp ce Adunarea Naţională (parlamentul) a decis să păstreze un minut de reculegere în semn de solidaritate cu victimele şi cu rudele acestora.

Joi dimineaţă, premierul Jean Castex a părăsit în grabă Adunarea Naţională unde se deplasase pentru a face precizări cu privire la noul ”lockdown” impus timp de o lună în Franţa din cauza propagării cazurilor de coronavirus. Castex s-a deplasat la locul în care se reunea celula de criză.

”Nu pot decât să condamn cu forţă laşitatea acestui gest împotriva unor oameni nevinovaţi”, a transmis după atac, într-un comunicat către AFP, Abdallah Zekri, delegat general al Consiliului francez al cultului musulman (CFCM).

Atacul are loc la aproape două săptămâni de la asasinarea la Paris a profesorului de istorie Samuel Paty, care a fost decapitat de un tânăr de origine cecenă după ce arătase în clasă caricaturi cu profetul Mahomed, la un curs despre libertatea de exprimare.

La 14 iulie 2016, chiar de Ziua Naţională a Franţei, Nisa a fost ţinta unui atentat soldat cu 86 de morţi, comis pe Promenade des Anglais.

Foto: (c) SEBASTIEN NOGIER / EPA


UPDATE ORA 12.47 Iohannis: România este alături de Franţa în lupta împotriva extremismului

Preşedintele Klaus Iohannis se declară “consternat” de atacul care a avut loc joi la Nisa şi subliniază că România este alături de Franţa în lupta împotriva extremismului.

Foto: (c) SEBASTIEN NOGIER / EPA


UPDATE ORA 11.34 Franţa: Trei morţi, printre care o femeie decapitată, în atacul cu cuţitul de la o biserică din Nisa

Un atacator înarmat cu un cuţit a ucis joi trei persoane, inclusiv o femeie care a fost decapitată, la o biserică din Nisa, oraş din sudul Franţei, a informat poliţia, într-un incident descris de primarul oraşului de la Marea Mediterană, Christian Estrosi, drept terorism, transmite Reuters.

Estrosi a confirmat existenţa a trei victime şi a declarat că suspectul tot repeta sintagma ”Allah akbar”. El a vorbit cu reporterii şi a calificat atacul din Nisa drept ”islamofascism”.

Edilul din Nisa a scris pe Twitter că atacul cu cuţitul a avut loc în interiorul sau în apropierea bisericii Notre-Dame de pe bulevardul Jean Medecin, principala arteră comercială din oraş, şi că poliţia l-a reţinut pe atacator care se află în prezent internat într-un spital.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, ar urma să se deplaseze la Nisa, a mai precizat Estrosi.

Poliţia a transmis că două persoane au fost confirmate decedate în atac, iar mai multe persoane au fost rănite. O sursă din poliţie a confirmat informaţia că o femeie a fost decapitată. Şi preşedinta Adunării Naţionale (fostul Front Naţional, de extremă dreapta), Marine Le Pen, a vorbit tot despre o decapitare care s-ar fi produs în timpul atacului.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 09:00 (08:00 GMT), potrivit unei surse din poliţie – citată de AFP – care a adăugat că o echipă de genişti se afla la faţa locului.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a anunţat pe Twitter organizarea unei ”reuniuni de criză” la Paris.

Potrivit postului BFMTV, a fost sesizat parchetul naţional antiterorist, fiind deschisă o anchetă pentru asasinat şi tentativă de asasinat având legătură cu un act terorist.

Atacul are loc în contextul în care Franţa încă nu şi-a revenit după decapitarea, la începutul lunii, la Paris, a profesorului de istorie Samuel Paty de către un tânăr de 18 ani, de origine cecenă. Paty prezentase la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile din Charlie Hebdo care îl înfăţişau pe profetul Mahomed. 

Foto: (c) Courtesy Twitter / @CESTROSI via REUTERS


ORA 10.52 Franţa: Atac cu cuţitul la Nisa, soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi; autorul a fost reţinut (presă)

O persoană a fost ucisă şi mai multe au fost rănite într-un atac cu cuţitul comis în apropiere de o biserică din Nisa, oraş din sudul Franţei, a relatat joi presa franceză, transmite Reuters.

AFP a transmis aceeaşi informaţie, citând o sursă din poliţie.

Potrivit AFP, ministrul de interne Gerald Darmanian a declarat că o operaţiune a poliţiei era în curs de desfăşurare în Nisa, în timp ce primarul oraşului, Christian Estrosi, a scris pe Twitter că suspectul implicat în atac – despre care edilul a spus că are caracteristicile unui atac terorist – a fost arestat.

AGERPRES/(AS – autor: Gabriela Ionescu; editor: Mariana Ionescu; imagine: © AP, redactare video: Marilena Gheorghiță, montaj: Traian Arsenescu, editori online: Simona Aruştei, Adrian Dădârlat)

* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply