Quantcast
Atentat cu bombă într-o biserica PENTICOSTALA: Cel puțin 10 morți și 39 de răniți – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Atentat cu bombă într-o biserica PENTICOSTALA: Cel puțin 10 morți și 39 de răniți

În mijlocul programului religios un atac cu bombă a făcut cel puțin 10 morți și 39 de răniți în Republica Democrată Congo.

În Republica Democratică Congo, în Kivu de Nord, biserica penticostală Kasindi a fost lovită duminică în timpul programului religios de un atac cu bombă atribuit de autorități unui grup armat afiliat Statului Islamic.

Deplângem moartea a cel puțin zece persoane. Alți 39 au fost răniți a declarat purtătorul de cuvânt al armatei RDC, Antony Mualushayi. Acesta denunță un „act terorist”.

Un suspect din Kenya a fost arestat.

Atacatorii au folosit o bombă creata artizanal  pentru a efectua atacul. Forțele Democratice Aliate (ADF)  sunt banuite ca au fost în spatele acestui atentat, mai sublineaza purtătorul de cuvânt al operațiunilor militare.

Într-un tweet , Ministerul Congolez al Comunicațiilor a vorbit și el despre un „atac cu bombă săvârșit în mod vizibil de teroriștii ADF”.

„Guvernul condamnă cu fermitate atacul cu bombă comis în mod vizibil de teroriștii ADF, în această duminică, 15.01.2023, împotriva cetățenilor aflați în plin cult în parohia Comunității a 8-a a Bisericii Penticostale din Congo din orașul Kasindi din Kivu de Nord.Acesta asigură că serviciile de securitate au preluat controlul asupra locului după explozia care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale. Răniții sunt evacuați la unități medicale. Se fac cercetări pentru depistarea originii acestui act terorist. 

Agence France Presse nu a putut confirma în mod independent numărul morților.

ADF-ul sunt rebeli musulmani de origine ugandeză care  activează în nordul Kivuului de Nord și în sudul Ituri, o altă provincie congoleză. Ele sunt printre cele mai mortale dintre cele aproximativ 120 de grupuri armate din estul RDC. Denis Mukwege amintește că „conform ONU, cel puțin 370 de civili au fost uciși de ADF în regiune din aprilie 2022”.

Aceste grupuri caută să controleze teritoriile din motive etnice și/sau să extragă resurse bogate din sol, adesea încurajate și finanțate de țările vecine.

Președinția RDC a condamnat atacul la fel ca misiunea ONU de menținere a păcii si l-au numit „atac laș și disprețuitor”.

Pe Twitter, fotografiile și videoclipurile difuzate sunt îngrozitoare.

Un diacon al bisericii evanghelice din Kasindi, Esdras Kambale Mupanya, a declarat pentru AFP că credincioșii s-au adunat pentru un botez înainte de explozia bombei.

„Câțiva dintre membrii bisericii au murit pe loc, altora li s-au tăiat picioarele în jumătate”, a mărturisit acest bărbat de 42 de ani.

Un alt supraviețuitor, Jean-Paul Syauswa, a spus că explozia a avut loc în timp ce un pastor orb comenta versetele din Biblie. „Bomba m-a aruncat cu cel puțin 100 de metri mai departe”, a spus el.

Kiza Kivua, un fermier de 50 de ani care și-a pierdut fratele în atac dă vina pe guvern că și-a neglijat cetățenii. „Cum se poate întâmpla o astfel de situație când sunt mulți soldați în Kasindi”, se întreabă el.

Duminică seara, gruparea Stat Islamic a revendicat atacul care, potrivit acesteia, a făcut „aproape 20” de morți, conform grupului de monitorizare al rețelelor islamiste.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply