PersecutiiStiri externe
Avocatul pastorului iranian condamnat la nouă ani de închisoare
Avocatul musulman din Iran care îl reprezintă pe pastorul condamnat la moarte pentru credinţa sa creştină (în baza legii islamice sharia, convertirea fiind un delict ce se pedepseşte cu moartea) a fost condamnat la nouă ani de închisoare, urmând să îşi înceapă în curând perioada de detenţie. Mohammad Ali Dadkhah a declarat pentru The Guardian că a fost condamnat “pentru acţiuni împotriva securităţii naţionale, pentru propagandă împotriva regimului şi pentru păstrarea acasă de cărţi interzise”.
Jordan Sekulow, director executiv la Centrul American pentru Drept şi Justiţie, a declarat la 4 mai pentru CNA că aceasta ridică semne grave de întrebare privitor la soarta lui Yousef Nadarkhani, pastorul creştin pe care îl reprezenta Dadkhah. Nadarkhani este închis din 2009, când a fost arestat după ce s-a plâns autorităţilor locale că fiul său a fost forţat să citească din Coran la şcoală. A fost condamnat la moarte pentru apostazie. Curtea de apel a acceptat pretenţia pastorului că nu a fost niciodată musulman ca adult (el cerând în acest motiv să fie scutit de pedeapsa prevăzută de sharia), dar i-a spus că, în urma părăsirii credinţei strămoşilor săi, are două variante: să renege credinţa creştină sau să moară.
În ciuda ameninţărilor cu execuţia, Nadarkhani a refuzat să renunţe la credinţa sa. Acum, dacă Dadkhah va fi închis, a spus Sekulow, “Nadarkhani va rămâne fără avocat”. Mai mult, “există pericolul ca nici un alt avocat să nu îi mai accepte cauza, de teama de a nu fi închişi sau daţi afară din barou”. Sekulow crede că Iranul a pornit să îi reducă la tăcere pe toţi avocaţii care apără drepturile omului în această ţară. În ultimii ani, Dadkhah a reprezentat şi alţi activişti iranieni pentru drepturile omului, 12 creştini fiind judecaţi în Duminica Paştilor în acelaşi tribunal unde Nadarkhani a fost condamnat la moarte. Avocatul nu este doar condamnat, ci i s-a şi interzis să mai practice avocatura pentru zece ani. Aceasta “arată doar că în Iran nu există respect pentru drepturile omului”, susţine Sekulow via catholica.