Quantcast
Baptişti istorici – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Baptişti istorici

Un bărbat povestea celuilalt bărbat:
– Când nevastă-mea începe o ceartă cu mine, devine întotdeauna istorică!
– Istorică? – întrebă celălalt. “Poate vrei să zici ‘isterică’”.
– Nu, nu: istorică! Pentru că îşi aduce aminte de tot ce am greşit în cei 30 de ani de căsnicie…

Nu credeam că se va ajunge aici. Iosif Ţon este atacat din toate poziţiile. Atacanţii sunt şi istorici şi isterici! Majoritatea atacanţilor sunt baptişti bihoreni. Ei au cântărit în mâinile lor bătătorite de condeiele blogosferei cei mai grei bolovani. Au adus ca suport pe unii care Chiu(iesc) mai abitir de prin America. Daniel Branzai şi un june mai tânăr despre care aflăm că şi el poate să (te)ologească, dau cu pietre mai mici. Unul de la care aşteptăm să vindece, aruncă şi el, cu nisip fin şi înţepător. Şi-n timp ce preoţii Baalilor sunt zdrobiţi pentru incapacitatea lor de a aduce focul sfânt, vă asigur că nici aceşti baptişti nu-s Ilie. Foc din cer nu vor coborâ nici ei; ci deocamdată este doar foc continuu la gura mitralierelor. În loc să adune pietrele de altar, le-au împrăştiat în capul lui Ţon şi al străjerilor.

Zicea cineva că, cu cât mai mare e dragostea, cu atât mai puternic va degenera în ură când iubirea nu va mai fi. De-ar fi fost Isus prezent între aceşti baptişti i-ar fi lăsat El să dea cu pietre? Hmm.

Mişcarea Străjerilor este şi ea sfârtecată. Liderii acesteia, necunoscuţi de altfel majoritatăţii celor din plutonul baptist de execuţie sunt declaraţi (mai direct, mai voalat) drept prooroci falşi. Acum am citit o scrisoare a lui Ilie Popa pe blogul lui Ionescu; acesta zice că pe el îl interesează numai rugăciunea şi postul, şi că este contra evangheliei prosperităţii, şi că crede în Biblie… (desigur, vor zice unii, aceste afirmaţii atât de generale trebuie explicate, şi zic şi eu că trebuie). Am privit câteva secvenţe cu străjerii şi recunosc exagerări sau extremisme carismatice caracteristice unor mişcări de pe aici şi de prin Africa. Există o foame spirituală în România care nu a fost satisfăcută nici prin bisericile baptiste nici cele penticostale sau de altă natură. Şi când ţi-e foame, mai te şi repezi la alimente fără discriminare. Dacă Ţon se va alipi de mişcarea aceasta para-bisericească, poate că mişcarea va avea şansa de a se echilibra şi alinia mai strâns faţă de Cuvântul lui Dumnezeu.

Oricum, mişcarea Străjerilor este doar collateral damage; ţinta nu-s ei ci Ţon. Străjerii au existat şi prin Oradea şi aiurea prin ţară de câţiva ani. Marius Cruceru a făcut mucles faţă de ei. Continua să ne prezinte instrumente muzicale şi să scrie posturi populiste. Până când a dat semnalul starostele de la Emanuel. Atunci s-au deschis zăgazurile … adâncului şi-a început lupta. Ţon trebuie nimicit, redus la tăcere, terminat. S-au uitat ‘jde ani de idolatrizare a lui Ţon. Când se mergea dintr-o localitate într-al asculta. Când Ţon era medalia din pieptul fiecărui baptist român. Când era adulat şi ţinut pe piedestal. Acum asistăm la dărâmarea statuii. Ca pe vremea omorârii lui Sadat.

Cât despre Străjeri? Şi alţii ca ei? Setoşi şi înfometaţi după Dumnezeu? Lăsaţi pe fariseii zilelor noastre, de orice culoare denominaţională să dea cu pietre. Să vă batjocorească. Ei cred că fac un serviciu lui Dumnezeu.

Să vă amintesc o ipostază din cartea Faptelor: după ce au fost confruntaţi de farisei, apostolii s-a întors la ai lor. Acolo şi-au înălţat glasul către Dumnezeu şi s-au rugat până s-au umplut de Duhul Sfânt şi s-a cutremurat locul. Rugăciunea lor a fost pentru ca Dumnezeu să facă în numele lui Isus semne şi minuni în susţinerea vestirii evangheliei. Continuaţi să vă rugaţi. Pentru farisei, Isus are şi azi un singur cuvânt: vai de voi!

Isus Cristos este acelaşi ieri, azi şi-n veci. Ce a făcut odinioară, va face şi astăzi. Va vindeca, va deschide ochii orbilor, va elibera de demoni. Va mântui şi va transforma. Singurul demon pe care nu-l va scoate va fi demonul fariseismului. De acest demon trebuie să ne lepădăm fiecare. Prin umilinţă, prin post şi rugăciune, prin citirea şi meditarea asupra Cuvântului lui Dumnezeu şi prin umplerea cu Duhul Sfânt. Continuaţi să-L căutaţi pe Domnul câtă vremese poate găsi. Alipiţi-vă tare de El şi de Biblie. Orice spusă a voastră să aibă suportul în Cuvânt. Nu o luaţi înaintea Cuvântului, nu o luaţi înaintea Domnului. Şi Domnul va lucra.

Postul acesta nu are nimic de-a face cu baptiştii sau cu denominaţia baptistă. Eu însumi sunt un bapticostal după Evanghelie. Dar nu pot sta indiferent şi să privesc la onslaught-ul unui frate de-al nostru, făcut de nişte oameni care doar teoretizează despre Duhul Sfânt dar îi neagă puterea.

PS. Unde a fost outrage-ul baptiştilor când un alt om, după părerea mea mai inteligent decât Ţon şi cu potenţial în mişcarea baptistă a plecat de la Emanuel, apoi a plecat de la baptişti la anglicani (no, că am ajuns să-l apăr pe Mănăstireanu! El nu are nevoie de apărători că are o platoşă groasă… Dar l-am visat într-o noapte dormind cu capul pe o pernă şi cu lacrimi curgându-i din cele două colţuri ale ochilor şi scurgându-se pe pernă, şi mi-am zis, iată-l pe Mănăstireanu cu crăpături în platoşă! Oricum, calităţile sale nu i le poate nega nimeni!)?

http://dorupope.com/

Despre

Leave a Reply