Quantcast
Bătrânii care ascultă imnuri religioase sunt mai fericiţi – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Bătrânii care ascultă imnuri religioase sunt mai fericiţi

Creştinii în vârstă care ascultă muzică religioasă sunt mai mulţumiţi, au o frică diminuată de moarte şi o încredere în sine mai mare. Mai mult, se simt mult mai stăpâni pe viaţa lor, potrivit unui nou studiu.

„Religia este o resursă socio-emoţională foarte importantă. Cu ajutorul ei, mintea celor în vârstă se păstrează ascuţită şi sănătoasă. Studiul nostru demonstrează că ascultarea muzicii religioase promovează o stare de bine emoţională mai târziu în viaţă“, declară autorii studiului intitulat „Ascultarea muzicii religioase şi sănătatea mintală a bătrânilor“, publicat în „The Gerontologist“, revistă de specialitate din SUA.

Datele acestui studiu au fost adunate între 2001 şi 2004. Populaţia care a fost luată în considerare a fost reprezentată de bătrâni de peste 65 de ani care locuiau acasă (nu într-un azil). Răspunsurile au fost date de creştini practicanţi (de diverse apartenenţe religioase), de foşti practicanţi creştini, dar care nu mai practicau nicio religie şi de cei care nu au aparţinut de nicio religie în toată viaţa lor. Analiza cercetătorilor s-a bazat pe un eşantion de 1.024 de persoane.

„Dat fiind faptul că imnurile religioase sunt disponibile tuturor (chiar şi celor cu probleme de sănătate care nu mai pot lua parte la serviciul religios), pot fi o resursă valoroasă pentru promovarea sănătăţii mintale mai târziu în viaţă“, adaugă autorii.

Întrebările puse participanţilor abordau în principal, frecvenţa ascultării muzicii religioase (sau lipsa acestui obicei). Teama de moarte, mulţumire, încredere în sine şi sentimentul de control au fost măsurate cu ajutorul răspunsurilor de felul: „Îmi vine greu să mă gândesc că voi muri“, „Aceasta este cea mai bună perioadă a vieţii mele“, „Mă consider un om împlinit“ sau „Eu controlez ce mi se întâmplă acum în viaţă“.

Faptul că muzica religioasă influenţează pozitiv gândirea celor în vârstă a fost valabil în cazul tuturor categoriilor de persoane: albi, de culoare, femei sau bărbaţi, oameni cu venituri modeste sau aflaţi într-o situaţie mai bună din punct de vedere financiar.

Sursa: adevarul.ro

Despre

Leave a Reply