Quantcast
Biblia digitală, citită mai mult, înţeleasă mai puţin decât Biblia tipărită – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Biblia digitală, citită mai mult, înţeleasă mai puţin decât Biblia tipărită

Un segment foarte nișat al dezbaterii privind lectura de pe hârtie versus lectura de pe un dispozitiv electronic a făcut recent obiectul unui studiu sociologic publicat în Journal of Religion, Media, and Digital Culture. Este vorba, mai exact, despre impactul pe care îl poate avea asupra mesajului mediul cu ajutorul căruia este transmis acest mesaj. Iar rezultatul este cu atât mai interesant cu cât mesajul despre care discută studiul este cel al Bibliei.

John Dyer, un programator creștin care își desfășoară în prezent cercetarea de doctorat în domeniul industriei software specializate pe Biblie, a ajuns la câteva concluzii foarte interesante legate de impactul digitalizării Bibliei asupra interacţiunii cititorilor cu mesajul spiritual.

Dyer spune că, în urma cercetării sale, a constatat că, spre deosebire de femei, bărbaţii care încep un plan tematic de citire a Bibliei pe o aplicaţie sunt mai înclinaţi să îl și finalizeze. Avantajele pe care le culeg din acest demers nu ar fi însă similare celor obţinute în urma unui studiu al Bibliei pe hârtie.

Cercetătorul a mai descoperit că, în timp ce bărbaţii sunt cei mai predispuși să prefere formatul digital, femeile sunt cele care obţin scoruri mai mari la testele privind înţelegerea textului.

Pentru acest studiu, Dyer a folosit mai multe grupuri de participanţi provenind din două megabiserici neconfesionale și dintr-o biserică baptistă de sud din zona Dallasului, pe care i-a invitat să urmeze un plan de cititre tematică a Bibliei centrat pe Evanghelia după Ioan, pe parcursul a zece zile, folosind mediul pe care îl preferă ei de obicei în studiul din cadrul bisericii.

Întrebaţi cu privire la preferinţele lor, două treimi dintre participanţi au spus că, atunci când vor să citească mai mult sau să studieze Biblia, preferă să apeleze la versiunea ei tipărită. Respondenţii au spus că folosesc aplicaţii pentru mobil mai mult pentru devoţionale (45,3%) sau pentru căutări rapide după diverși termeni în Biblie (38,7%). Tot telefoanele mobile au fost preferate și pentru Biblia în format audio.

Citeste mai departe pe: semneletimpului.ro

Despre Info Crestin News

Leave a Reply