Quantcast
Bilanţul tragediei din Sri Lanka, în ziua naţională de doliu- VIDEO – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Bilanţul tragediei din Sri Lanka, în ziua naţională de doliu- VIDEO

Lumina care bătea în după-amiaza aceea în biserică părea un mănunchi de raze calde dintr-o după-amiază leneșă de vară. În calea lui, soarele trecea cald peste sânge, peste bucăţi de haine și de lemn, peste statuile care fuseseră martorele neclintite ale măcelului.

În duminica Paștelui catolic, chiar în timpul slujbei pascale, mai multe bombe au explodat la scurt timp una după cealaltă în trei biserici și patru hoteluri situate la distanţă mică unele de celelalte. În total, nu mai puţin de opt explozii au lovit în zone aglomerate cu creștinii minoritari în ţară (doar 7% din populaţia de 21 milioane de locuitori).

Printre victimele care au decedat în atentate se numără trei dintre cei patru copii ai miliardarului danez Anders Holch Povlsen, cel mai mare acţionar unic al gigantului de îmbrăcăminte Asos. Familia miliardarului se afla într-o vizită de Paște în Sri Lanka.

La o singură zi de la seria de atentate sinucigașe care s-au soldat cu moartea a cel puţin 321 persoane și rănirea altor 500, potrivit celui mai recent bilanţ al poliţiei, poliţia a găsit luni 87 de detonatoare de bombă în principala autogară din Colombo, capitala Sri Lanka.

Autogara privată Bastian Mawatha din cartierul Pettah era ticsită cu explozibil: 12 detonatoare erau plasate la sol și alte 75 într-o groapă de gunoi din apropiere. Luni noapte, guvernul a decretat starea de urgenţă, autorizând astfel poliţia și cele trei forţe ale armatei să asigure binele public.

Președintele din Sri Lanka a acordat forţelor militare drept extins de a reţine suspecţi, o prerogativă pe care acestea nu au avut-o de la războil civil de 26 de ani, care s-a încheiat în 2009. Poliţia a arestat 40 de suspecţi, între care se numără șoferul unui autofehicul despre care se crede că ar fi fost folosit de atacatori duminică și proprietarul casei în care locuiau aceștia.

De asemenea, guvernul a blocat cele mai multe reţele de socializare pentru a împiedica răspândirea informaţiilor false.

Ziua de marţi a fost declarată zi de doliu, iar autorităţile au purces la informarea de securitate a diplomaţilor străini aflaţi pe teritoriul ţării, pentru a preveni apariţia de noi victime în eventualitatea unui atac.

Marţi, gruparea Stat Islamic a revendicat responsabilitatea atentatelor prin intermediul agenţiei sale de propagandă Amaq, fără să furnizeze nicio dovadă a celor pretinse. Un purtător de cuvânt al Guvernului din Sri Lanka declarase că există suspiciuni privind comiterea atentatelor de către mişcarea islamistă NTJ.

Camerele de supraveghere din apropierea bisericii Sfântul Sebastian din Negombo l-au surprins pe unul dintre posibilii atentatori deplasându-se, cu un rucsac în spate, în vecinătatea locului în care au murit cel puţin 110 persoane.

Membrii Consiliului de Securitate subliniază nevoia de a găsi responsabilii, organizatorii, finanţatorii și sponsorii acestor acte de terorism și aducerea lor în faţa justiţiei și solicită tuturor statelor să coopereze activ cu Guvernul din Sri Lanka și alte autorităţi relevante.

Citeste mai departe pe: semneletimpului.ro 

Despre Info Crestin News

Leave a Reply