Biserica Anglicană hirotonește prima femeie episcop

Asculta informatia

În ciuda unei ample mișcări de opoziție din partea tradiționaliștilor, Biserica Anglicană a hirotonit luni prima femeie episcop. Libby Lane are 48 de ani și a fost numită Episcop de Stockport.

Numirea sa vine la cinci luni după ce Biserica Anglicană a votat admiterea femeilor ca episcopi, punând astfel capăt unei neînțelegeri interne ce durează de decenii. Cel puțin, așa este în teorie. În practică, nu s-ar putea spune că s-a ajuns la o reconciliere, cât timp există o parte a Bisericii care încă se opune.

Mai mult decât atât, în timp ce țări precum Statele Unite, Canada sau Australia au numit deja de mai mult timp femei ca episcopi, numirea lui Lane în inima anglicanismului va trimite un mesaj puternic țărilor care încă se opun, precum Nigeria,scrie AFP.

Problemele interne ale Bisericii sunt însă departe de a fi rezolvate în Anglia. Femeile care vor fi numite ca episcopi se vor lovi de discriminare la nivelului clerului pe care îl vor conduce, în timp ce preoții care se vor afilia cu ele vor fi puși și ei pe lista neagră a tradiționaliștilor. Prin urmare, Biserica prevede ca parohiile care refuză să fie conduse de o femie pe baza convingerilor teologice, să fie administrate în continuare de un bărbat.

„Faptul că viața ei se concentrează pe Iisus, că este calmă și determinată să slujească Biserica și comunitatea o fac o voce minunată”, a declarat reverendul Justin Welby, care face parte din conducerea Bisericii, alături de Arhiepiscopul de Canterbury, care și el susține decizia, una care ar trebui să apropie Biserica de englezii de rând, sunt uimiți că Biserica a rămas blocată în problemele de gen.

Opoziția însă nu este încă diluată. Chiar la ceremonia de hirotonire, reverendul Paul Williamson, din Londra, a întrerupt procesiunea, strigând „Așa ceva nu se găsește în Biblie”, scrie Christian Post via semneletimpului.ro. Până la urmă, experiența de acum înainte a acestei femei va indica cât de pregătită a fost de fapt Biserica pentru această reformă.

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *