Quantcast
Din nou la Biserica ELIM din Phoenix,AZ ! – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Din nou la Biserica ELIM din Phoenix,AZ !

“Din nou la Biserica ELIM din Phoenix,AZ !  Viata poate fi definita ca  un sir neintrerupt de alegeri sau poate mai bine zis de decizii luate,  in urma unor evenimente care de multe ori  involuntar ne confrunta. Modul cum ne raportam la aceste evenimente,hotararile luate,consecintele traite ulterior pot marca pentru un anumit timp starea noastra sentimentala,atat la nivel de individ, de familie cat si de grup.


Un astfel de eveniment,cu profunde implicatii in plan fizic,dar mai ales spiritual pentru o intreaga comunitate,s-a desfasurat in timpul anului trecut  la Biserica Penticostala ELIM din Phoenix,AZ . In urma unei atitudini constante de obstructionare a partasiei fratesti din partea unui grup de frati, cu pretentii personale dar nejustificate la conducerea in ansamblu a lucrarii din biserica,majoritatea membrilor au luat hotararea de a renunta la a mai frecventa serviciile bisericii,deci implicit si la calitatea de membru al acestei biserici. Ulterior acestia s-au constituit intr-o noua biserica-EKKLESIA (a doua in decurs de un an,dupa AGAPE !)        Evenimentul  fiind de acum depasit, ramane in urma insa anumite amintiri premergatoare despartirii, atitudini neasteptate ale unora ,care sfidand orice bun simt,pentru asi atinge scopul,au sacrificat chiar si relatii de prietenie statornicite cu multi ani inainte. Principiul SCOPUL SCUZA MIJLOACELE, aplicat de unii frati cu asa zise veleitati de conducere sau influente in biserica, a avut , mai ales in plan spiritual, consecinte dramatice in special pentru fratii care pot fi cu adevarat considerarti printre primii care au demarat dar si participat la edificarea primei biserici crestine romanesti din Phoenix.   Asemanarea dintre atitudinea imparatului Belsatar(Daniel 6–5) si  ale unora, ramasi victoriosi inca”la putere”  la ELIM, este cutremuratoare. Belsatar isi sarbatorea printr-un ospat, in fata mai marilor sai, reusita si apogeul puterii si gloriei  sale:  ”…a baut vin inaintea lor…au adus indata vasele de aur care fusesera luate din Templu, din casa lui Dumnezeu, si au baut din ele”  iar mesele erau pline de bucate alese.  Amestecarea lucrurilor sfinte insa, cu interesele personale au determinat hotararea lui Dumnezeu :”numarat, numarat, cantarit si impartit”.

Exprimarile unora dintre cei care au aspirat la glorie si putere la ELIM, auzite in colectivitate in momentele premergatoare despartirii, tradeaza cu prisosinta modul denaturat de gandire al acestora. Amestecarea idealurilor de traire, relationare si credinta crestine cu exprimari izvorate doar din fire, pentru acapararea puterii personale intr-o biserica nu poate conduce decat la un singur deznodamant, care de altfel s-a si intamplat: numarat, cantarit si… impartit !    Spre edificare iata cateva exemple de atitudine si exprimare din partea unora, momente care  raman  o trista aducere aminte pentru cei mai multi:

-prezenta nejustificata a politiei la ultima Adunare Generala, caz fara precedent. Pe buna dreptate se pune intrebarea: “Oare este necesara o astfel de prezenta   la adunarile noastre penticostale? Oare imaginea in comunitate a credintei penticostale in ansamblu nu a fost denigrata prin aceasta atitudine iresponsabila a   celor care si-au permis sa apeleze la serviciile organelor de politie, precedentul constituindu-l  faptul  ca ei au hotarat  angajarea prezentei unui politist  la   la toate serviciile religioase ale bisericii.

-mai mult decat atat, exprimarile primitive, suburbane ale unora dintre cei ramasi inca in activitatile bisericii sfideaza orice imaginatie:    ” Nu mai plecati odata ?”,”Mergeti voi in Warehouse, ca iara veniti voi inapoi”, “Vor sa i-a puterea !”  Interesant…despre ce fel de putere este vorba intr-o    biserica penticostala ? “Pe mine nimeni nu ma poate da jos de aici decat Dumnezeu !” spunea unul  foarte activ inca, referindu-se probabil la…putere. Un altul si mai categoric, probabil in domeniu, aduce si o motivatie: “Sa plece odata ca n-au dat nici un ban la biserica” . Din nou interesant:dar, oare toti nu au    dat bani la biserica ?    Expresia cea mai inedita aparatine insa unuia care la Adunarea generala s-a adresat unui lucrator respectabil din biserica, expresie care s-a dorit a avea o  conotatie mai spirituala, cu aluzie tocmai la…rapire!: “Te expediez prin perete cu microfon cu tot” .  Si iata, cei goniti si blamati au plecat (acum a doua serie!). Dar nu au plecat oricum: n-au luat nimic, le-a lasat si averea si puterea. Cinste lor !  Evident, bucurie mare la ELIM: accounturi substantiale, putere, victorie, veselie, parafrazat, ospat in toata regula, precum la masa lui Belsatar: vinuri si bucate alese, oale cu sarmale traditionale, cantec joc si voie buna ! Oare chiar acesta sa fie idealul adevarat crestin al celor care acum se…ospateaza ?  Dar mai presus decat acestea se ridica insa o intrebare care isi face simtita prezenta in mintile a tot mai multor frati si surori din fosta comunitate de la ELIM. Este o intrebare care atinge partea sensibila a ratiunii si a constiintei omului crestin, temator de Dumnezeu. Zeci de ani, fratii, atat la nivel individual cat si de familie, au contribuit atat fizic dar mai ales financiar la edificarea frumosului local de inchinaciune ELIM. Acum, cand 3/4 din membrii, ca urmare a dorintei de salvare a pacii, linistii si imaginii in comunitate, s-au retras(repet, al doilea caz in decurs de un an !) de buna voie, nu se cuvine oare, in mod decent si intelept, o retrocedare corespunzatoare numarului de membrii din bisericile repective, a bunurilor, dar mai ales a partii (contributiei)  financiare ? Eventualul raspuns lapidar al celor care acum se “ospateaza” la ELIM : “De ce au plecat ?” , evident in conditiile aratate si mai sus , nu-si gaseste sensul. Un raspuns  insa , prin “tacere” echivaleaza desigur printr-o incriminare, in incercarea de evadare in afara demnitatii si realitatii. Cred ca este bine de amintit un caz asemanator “separarii” de la ELIM, desfasurat anul trecut in cadrul comunitatii baptiste din Phoenix, in urma caruia impartirea  corespunzatoare financiara a fost realizata cat se poate de onorabil, ambele parti fiind pe deplin multumite. Deci…se poate !

Zaharia Oprea-Prescott, AZ  (membru fondator , ELIM )”

Despre

5 Comentarii

 1. George Zgonea

  Se zice ca s-a mai format o biserica,mai mica, tot de la ELIM cu fr.evang.HUSAR.
  Fratele a predicat Evanghelia in penitenciare in Romania. Cred ca este bine,asa cum au
  facut baptistii,sa se aseze la masa tratativelor si vor gasi ei o solutie multumitoare pentru
  toti. Oricum , cred ca in urma cu un an au facut o mare greseala cand l-au silit pe
  pastorul Lascau sa plece. Pe atunci biserica era arhiplina. Nu stiu de ce s-au grabit.Sau
  poate nu s-au gandit. Acum dintr-una,sau facut trei sau patru !

 2. Decat una mare cu cearta mai bine mai multe cu pace. Oricum in Arizona era nevoie de mai multe biserici, daca ne gandim si la repartitia actualelor biserici pe zone (toate erau cam in aceeasi zona). Sunt de acord sa se ia exemplul baptistilor care au impartit banii cu noua biserica formata. A fost clar pentru toata lumea ca multi din cei plecati au donat bani la acea biserica, ca sa aiba un locas in care sa se inchine. Daca viziunile lor au fost diferite, au ales solutia cea mai buna: deschiderea unei alte biserici. Asadar cei care au dat bani la biserica veche ca sa aiba si ei o biserica (pe care acum nu o au pt ca au plecat in masa) au ramas cu banii dati si fara cladire. E normal si frateste sa nu-i lasi pe acesti oameni sa plece cu mana goala. Ar fi fost culmea zgarceniei, egoismului si avaritatii. Oricum, va asigur ca cei care au ramas la Elim sunt oameni (mai oameni decat cred unii) si nici intr-un caz nu se vor lasa mai prejos ca fratii baptisti si vor sta si ei la masa tratativelor si vor solutiona aceste probleme.

 3. George Zgonea

  Intervin din nou.Subscriu in special la ultima fraza:”…cei care au ramas la Elim sunt oameni
  (mai oameni decat cred unii) si in nici un caz nu se vor lasa mai prejos ca fratii baptisti si vor sta si ei la masa tratativelor si vor solutiona aceste probleme” Doamne ajuta !

 4. Mos Ion Roata

  Daca Impietrirea nu va lasa sa porniti Unirea, vine Mos Roata si se opinteste crestineste, sa va arate aplecat pe genunchi, cum trebuie rostogolit si mutat bolovanul incapatanarii, din usa bisericii !.

 5. “Unire” sau “unitate” nu inseamna sa fie toti sub acelasi acoperis. E mult mai bine acum daca sunt mai multe biserici. In ce priveste esenta toti sunt la fel, diferentele sunt la “forma”, fiecare vrea sa faca biserica, cum era in zona lui de provenienta.

Leave a Reply