Video

Biserica fără Dumnezeu atrage tot mai mulţi adepţi din rândul ateilor

Pare o glumă să pui pe picioare o biserică pentru atei şi să organizezi întâlniri în zilele de duminică, aşa cum obişnuiesc credincioşii, adunări la care să se vorbească despre ateism ca despre o altă formă de religie. Iniţiativa a prins însă în rândul ateilor din Marea Britanie, iar fondatorii au pornit într-un turneu prin SUA ca să atragă noi adepţi şi fonduri pentru dezvoltarea mai multor congregaţii

Actorii de comedie Sanderson Jones şi Pippa Evans au pus anul trecut temelia Sunday Assembly (Adunarea de Duminică), o congregaţie dedicată celor fără Dumnezeu, unde necredincioşii se strâng pentru a asculta hituri în loc de imnuri şi vorbesc despre un alt gen de religie, a celor care nu cred în existenţa lui Dumnezeu. Adepţii vorbesc despre o formă de organizare în care ateii se pot întâlni şi interacţiona ca o comunitate, pentru a celebra viaţa aşa cum o înţeleg ei.

Adunarea de Duminică a reuşit în decurs de numai un an de zile să atragă mii de adepţi şi, urmare a succesului înregistrat, cei doi predicatori britanici au plecat într-un turneu de recrutare în America, turneu intitulat “40 de întâlniri, 40 de nopţi”.

Călătoria are drep scop declarat extinderea bisericii şi strângerea de donaţii în vederea susţinerii noii forme de religie, după cum a declarat Sanderson Jones în timpul unei adunări susţinute la Los Angeles, în California, chiar weekendul trecut. Adunarea de Duminică a stârnit interesul şi în timpul vizitelor pe care le-a făcut în San Diego, Nashville şi New York, unde s-au prezentat de fiecare dată câteva sute de persoane, adulţi şi copii, relatează news.yahoo.com

Citește și:  Viață scurtă, impact mare: Kobe Bryant, 1978-2020

“Suntem încă o minoritate, dar una din ce în ce mai puternică”

“Printre americani există convingerea că un bun patriot este, în mod obligatoriu, şi credincios. Dar există şi mulţi secularişti care se implică în acte caritabile, care se dovedesc părinţi extraordinari şi cetăţeni la fel de buni ca oricare alţii, aşa că am decis să punem bazele unei biserici unde să facem dovada acestor lucruri. Suntem încă o minoritate, dar una din ce în ce mai puternică”, a declarat unul dintre reprezentanţii din SUA a Bisericii de Duminică.

În timpul slujbei susţinute duminică, 10 noiembrie, la Los Angeles, adepţii şi curioşii care au venit să vadă ce au de spus predicatorii ateismului s-au lăsat antrenaţi de hituri cunoscute şi iubite, precum “Lean on me”, melodie a cântăreţului american Bill Withers, sau “Here comes the sun”, piesă a trupei Beatles. În cadrul întâlnirii s-au trecut în revistă şi proiectele sociale care vor fi derulate pentru comunitatea din Los Angeles. La finalul slujbei, câţiva voluntari au colectat donaţii din partea noilor adepţi în timp ce aceştia se delectau cu prăjituri şi cafea puse la dispoziţie de organizatori.

La începutul acestui an, arhitectul britanic Robbie Harris declara pentru BBC că Biserica de Duminică va deveni o religie organizată, chiar dacă nu acesta a fost scopul iniţial al fondatorilor.  „Se va adopta un sistem de valori, va exista o structură, un fel moral de a privi viaţa“, explica Harris la acel moment.

Citește și:  Video:Raspandirea celor 5 religii importante

adevarul.ro

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1

Close