Quantcast
Biserica Ortodoxă denunţă restricţii „autoritare” ale Israelului în calea desfăşurării unei ceremonii pascale la Ierusalim – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Biserica Ortodoxă denunţă restricţii „autoritare” ale Israelului în calea desfăşurării unei ceremonii pascale la Ierusalim

Biserica Ortodoxă greacă a denunţat miercuri „restricţii autoritare” şi „excesive” impuse – potrivit ei – de autorităţile israeliene în desfăşurarea ceremoniei Pogorârii Sfintei Lumini cu ocazia Paştelui la Ierusalim, îndemnându-i pe creştini să participe, transmite France Presse, potrivit agerpres

Mai multe mii de credincioşi participă în fiecare an, în ajunul Paştelui ortodox, la ceremonia Pogorârii Luminii Sfinte în biserica Sfântului Mormânt, construită – potrivit tradiţiei – pe locul în care Iisus a fost crucificat şi pus în mormânt şi apoi a înviat.

Ea este situată în Oraşul Vechi din Ierusalim, în sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel.

Poliţia israeliană a anunţat restricţii pentru această ceremonie, care urmează să aibă loc sâmbătă, în special privind numărul de credincioşi care pot accede în interiorul bisericii, limitat la 1.800.

Părintele Mattheos Siopis a denunţat miercuri în faţa jurnaliştilor „restricţii excesive” care „vor limita accesul creştinilor în biserica Sfântului Mormânt şi la ceremonia focului sfânt”.

În timpul ceremoniei, momentul cel mai important al creştinismului oriental, unii preoţi primesc focul sfânt în interiorul mormântului lui Iisus, iar apoi îl transmit – de la lumânare la lumânare – credincioşilor adunaţi în biserică, iar apoi în afara ei. Flacăra este apoi trimisă spre bisericile ortodoxe din străinătate.

Acest rit milenar, simbol al eternităţii, păcii şi reînvierii este celebrat în principal de pelerini, în majoritate din Europa de Est, dar şi de comunitatea palestiniană ortodoxă din Israel.

Poliţia israeliană a indicat miercuri că restricţiile sale au scopul de a asigura securitatea.

„Înţelegem sentimentele religioase ale oamenilor care vor să participe la ceremonie. Dar, din păcate, nu toată lumea poate intra în biserică din motive de securitate”, a afirmat Yoram Segal, un responsabil al poliţiei districtului Ierusalim, precizând că ceremonia va fi difuzată pe ecrane în Oraşul Vechi.

Evocând o busculadă soldată cu numeroase victime în cursul unui pelerinaj evreiesc în 2021 în Israel, el a spus că nu vrea „ca această gravă experienţă să se repete”.

Anul trecut, ciocniri izbucniseră între credincioşi şi poliţia care instalase bariere în cartierul creştin din Oraşul Vechi, măsură denunţată vehement de patriarhatul ortodox.

„Îi invităm pe toţi cei care vor să participe la ceremonie să o facă”, i-a îndemnat pe credincioşi părintele Siopis.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply