Biserica persecutată din Hong Kong

Asculta informatiaChina a impus o nouă lege strictă privind securitatea pentru a controla și mai mult Hong Kong-ul. Au fost arestați creștini, politiceni și activiști pro-democrație. Mulți fug din orașe, alții trec în ilegalitate. Care este reacția Bisericii din Hong Kong față de această persecuție? Urmăriți reportajul.

Butch Tanner: Hong Kong-ul, așa cum îl văd localnicii, este un loc diferit față de acum doi ani.

George Thomas: Pastorul Butch Tanner s-a mutat aici din Texas în 2017 pentru a conduce Biserica Baptistă Internațională Kowloon. Apoi, în iunie 2019 au avut loc proteste anti-guvernamentale din cauza legii controversate prinvind extrădarea. Protestele au aruncat orașul în haos și vărsare de sânge timp de mai multe luni. Biserica lui Tanner a devenit un loc pentru vindecare.

Butch Tanner: Au venit ofițeri de poliție și protestatari, care s-au adunat în clădirea noastră pentru a se ruga împreună și pentru a cânta împreună.

George Thomas: Între timp, protestele au luat sfârșit, însă există o teamă privind viitorul orașului, deoarece China îl controlează tot mai mult la șase luni după ce a impus o nouă lege aspră privind securitatea națională.

George Thomas: Chris Patten, ultimul guvernator al Hong Kong-ului spune că ceea ce se întâmplă în oraș este ”o distrugere brutală a unei societăți libere” din partea Chinei.

Chirs Patten: Aceasta a fost o nouă lovitură pentru Hong Kong, o nouă încercare de a distruge libertatea orașului care a prosperat în statul de drept.

George Thomas: A fost arestat și John Clancey, un preot american care a devenit avocat și care acum riscă să fie trimis la închisoare pentru sfidarea legii autoritare chineze, aplicate orașului. Autoritățile au mai arestat creștini printre care Joshua Wong un activist proeminent care poate fi văzut în această poză intrând în închisoare, la începtulul lunii decembrie. Mai târziu în acea lună, au fost arestate și două călugărițe catolice.

Chris Pattern: Dacă ei cred că pot trece peste ideea dreptății și a democrației pentru totdeauna, se amăgesc. Adevărul este că ei sunt îngroziți de valorile democrației liberale.

George Thomas: Potrivit rapoartelor, se estimează că mai bine de 300.000 de cetățeni din Hong Kong intenționează să părăsească orașul în următoarele luni. Lap Yan Kung predă la Universitatea Chineză din Hong Kong și spune că numeroși pastori au plecat deja, iar alții au intrat în clandestinitate.

Lap Yan Kung: Guvernul și poliția se folosesc de tot felul de metode, de legile statului pentru a-i persecuta pe pastori, dar și pe alții.

George Thomas: Beijing a apărat arestările în masă, în ciuda faptului că fostul secretar de stat, Mike Pompeo a cerut eliberarea lor.

Hua Chunying: Nimeni nu beneficiază de privilegii dacă nu respectă legea. Legea trebuie respectată și oricine încalcă legea trebuie tras la răspundere.

George Thomas: Anthony Blinken, care a fost numit de președintele Biden pentru poziția de Secretar de Stat, consideră că arestările sunt ”un asalt la adresa celor care au luptat cu vitejie pentru drepturile universale”. El a mai adăugat că administrația Biden ”va fi alături de populația din Hong Kong și împotriva reprimării democrației de către Beijing.”

Chris Patten: S-a schimbat conducerea școlilor. Instituțiile de învățământ nu au avut niciodată legături comuniste înainte să aibă lideri comuniști.

Lap Yang Kung: Ei suferă foarte mult. Poate acestea sunt vremurile când putem învăța ceva de la frații noștri și surorile noastre din China.

George Thomas: Totuși, există o diviziune între creștinii care susțin legile Beijingului și cei care nu o fac. Ricky Wong, un fost ofițer de poliție din Hong Kong, este pastorul Bisericii Baptiste Trinity Teology. El susține Beijingul și spune că noua lege nu va afecta în mod negativ libertatea religioasă în oraș.

Ricky Wong: Eu privesc cu optimism la această lege și sunt de părere că trebuie să ne rugăm și să ne înălțăm privirea spre Isus.

George Thomas: De la izbucnirea pandemiei, majoritatea bisericilor din Hong Kong își țin serviciile în mediul virtual. Biserica pastroului Tanner se întâlnește în grupuri mici de case.

Butch Tanner: Voi continua să conduc oamenii în așa fel încât să își concentreze atenția asupra lui Isus, pentru ca poporul nostru să fie lumină în întuneric și speranță în mijlocul distrugerii.

George Thomas: Tanner spune că va continua să proclame cu mult curaj mesajul dragostei, indiferent ce va urma.

Butch Tanner: Indiferent la ce ne uităm și pentru ce ne pregătim, orice s-ar întâmpla, trebuie să vorbim despre Isus, chiar dacă asta înseamnă să suferim, chiar dacă asta înseamnă să fim exilați.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply