Quantcast
Bisericile din Bulgaria rămân deschise, dar doar cei mai credincioşi merg la slujbe – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Bisericile din Bulgaria rămân deschise, dar doar cei mai credincioşi merg la slujbe

Cu măşti şi mănuşi de protecţie, câteva zeci de credincioşi bulgari s-au rugat pentru sănătate, duminică, de Florii, la catedrala Sfânta Nedelia din Sofia, într-una dintre puţinele ţări în care bisericile rămân deschise cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, conform unui reportaj Reuters, via agerpres.

Dacă cei mai mulţi bulgari au rămas în case, de teama pandemiei de coronavirus, Spaska Gentcheva, o avocată în vârstă de 48 de ani, a declarat că este recunoscătoare pentru că i s-a permis să poată participa la slujba de Florii.

Citește și: Procurorul general al SUA se opune ideii lui Bill Gates de introducere a certificatelor de vaccinare şi imunitate

„Am luat o decizie în familia noastră. Un membru al familiei merge la biserică azi, iar ceilalţi stau acasă, respectând măsurile (împotriva coronavirusului)”, a declarat ea pentru Reuters.

În cadrul eforturilor de a stopa răspândirea noului coronavirus, autorităţile de la Sofia au luat decizia de a închide şcolile, restaurantele şi barurile şi au interzis accesul în parcuri, precum şi circulaţia între oraşe. Până în prezent Bulgaria a raportat 669 de infecţii şi 28 de decese. Însă a permis accesul la biserici, spre deosebire de vecinele Grecia şi România, de asemenea ţări preponderent ortodoxe, notează Reuters. Aceleaşi reguli se vor aplica şi duminica viitoare când lumea ortodoxă sărbătoreşte Paştele.

Biserica Ortodoxă Bulgară a fost de acord să nu le împartă credincioşilor crenguţele binecuvântate de salcie, conform tradiţiei de Florii, şi s-a angajat să dezinfecteze locurile de rugăciune în mod regulat, în timp ce autorităţile de la Sofia au lansat apeluri către populaţie să rămână acasă.

Crenguţele de salcie sunt de obicei plasate în altarul bisericii, unde sunt binecuvântate de preoţi şi apoi sunt împărţite credincioşilor care le duc acasă şi le aşează la uşă sau la icoană pentru a fi protejaţi de rele.

Decizia de a menţine bisericile deschise a aprins o dezbatere intensă pe site-urile de socializare în Bulgaria, în condiţiile în care numeroşi oameni merg la slujbele de Paşte fără a se duce la biserică în mod regulat şi în restul anului. Mulţi se tem că bisericile ar putea să devină focare de infecţie şi să-i pună în primejdie tocmai pe cei mai vulnerabili – bătrânii – periclitând eforturile colective de a stopa răspândirea bolii.

Citește și: MYANMAR (BIRMANIA) – AVIOANE MILITARE AU DESCHIS FOCUL ASUPRA UNOR SATE LOCUITE DE ETNICI CREȘTINI CHIN, UCIGÂND 21 DE OAMENI

Bisericile din cea mai mare ţară ortodoxă, Rusia, au fost deschise duminică, dar Biserica Ortodoxă Rusă le-a cerut parohiilor din Moscova şi din regiunile învecinate să-şi închidă porţile dacă afluenţa de credincioşi este prea mare în Săptămâna Patimilor.

Pentru Martin Zhekov, un hairstylist din Sofia, prezenţa la biserică în Duminica Floriilor a fost o necesitate la care nu a putut să renunţe. „Biserica oferă mereu mângâiere, în special în aceste vremuri tulburi. Nimic nu mai e cum era şi nici nu va mai fi prea curând”, a declarat el pentru Reuters.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply