Blocada Israelului asupra Fâşiei Gaza a costat aproape 17 miliarde de dolari – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Stiri externe

Blocada Israelului asupra Fâşiei Gaza a costat aproape 17 miliarde de dolari

Asculta informatia

Blocada Israelului asupra Fâşiei Gaza a costat aproape 17 miliarde de dolari economia enclavei palestiniene, care a înregistrat o scădere a PIB-ului de 27%, în timp ce şomajul a crescut vertiginos între 2007 şi 2018, potrivit unui raport ONU publicat miercuri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Conferinţa Naţiunilor Unite pentru comerţ şi dezvoltare (CNUCED), care şi-a bazat calculele pe valoarea dolarului în 2015, a subliniat, de asemenea, că Gaza a înregistrat o creştere de mai puţin de 5% în această perioadă.

„În perioada 2007-2018, potrivit unei analize economice a datelor reieşite din anchete pe lângă gospodării, costul economic cumulat al ocupaţiei israeliene în Gaza imputabil blocadei prelungite, restricţiilor severe în materie de economie şi de circulaţie şi operaţiunilor militare este estimat la 16,7 miliarde de dolari, respectiv de şase ori valoarea PIB-ului Fâşiei Gaza sau 107% din PIB-ul palestinian în 2018”, subliniază raportul CNUCED, care urmează să fie înaintat Adunării Generale a ONU.

Israelul a impus o blocadă enclavei palestiniene după 2007, an în care mişcarea islamistă Hamas a preluat puterea.

„Gaza a trăit una dintre cele mai rele performanţe economice din lume”, afirmă CNUCED, care estimează că „este urgent” să se pună capăt blocadei „pentru ca locuitorii să poată avea relaţii comerciale libere cu restul teritoriilor palestiniene ocupate şi cu lumea”.

Fără această deschidere, care ar permite punerea pe picioare a unei economii mai formale, „este foarte dificil să-ţi imaginezi ce altceva îi rezervă soarta Gazei, în afară de subdezvoltare”, a declarat Richard Kozul-Wright, director pentru strategii de mondializare şi dezvoltare.

„Este cu adevărat şocant că în secolul al XXI-lea două milioane de persoane pot fi lăsate în asemenea condiţii”, a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.

„Potrivit analizei scenariilor, dacă tendinţele de dinainte de 2007 ar fi continuat, rata de sărăcie în Gaza ar fi putut să fie de 15% în 2017, în loc de 56%”, potrivit raportului.

Fâşia Gaza are în prezent una dintre ratele şomajului cele mai ridicate din lume, de circa 52%.

Investiţiile „practic au dispărut” şi nu reprezentau decât 2,7% din PIB în 2018.

Richard Kozul-Wright a afirmat totuşi că există „motive de optimism” în venirea la Casa Albă a democratului Joe Biden, după ce administraţia lui Donald Trump a avut timp de patru ani o susţinere fără precedent pentru Israel.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 12 = 15

Close