Quantcast
BRAZILIA: Senatul a aprobat numirea unui pastor evanghelic la Curtea Supremă – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

BRAZILIA: Senatul a aprobat numirea unui pastor evanghelic la Curtea Supremă

Senatul brazilian a aprobat numirea de către Jair Bolsonaro a lui Andre Mendonça, un pastor evanghelic şi procuror federal, în postul de judecător la Curtea Supremă, o victorie pentru preşedinte, transmit dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Numirea a fost validată cu 47 de voturi pentru şi 32 împotrivă, a anunţat Senatul brazilian.

Andre Mendonça, în vârstă de 48 de ani, este un fost ministru al justiţiei (martie 2020-aprilie 2021) şi va deveni al 11-lea membru al Curţii Supreme, în locul lui Marco Aurelio Mello, care s-a pensionat în iulie.

‘Promisiunea mea de a pune un ”evanghelic teribil” la cea mai înaltă Curte a fost îndeplinită astăzi’, a scris Bolsonaro pe Twitter.

Mendonça deţine un doctorat în drept şi este pastor evanghelic în capitala Brasilia.

Aproape cinci luni au trecut între nominalizarea de către preşedinte şi aprobarea sa de către Senat, din cauza discuţiilor declanşate de credinţele sale religioase.

În timpul audierii de miercuri, Mendonça a apărat statul laic, afirmând că ‘în viaţă se aplică Biblia, dar la Curtea Supremă cea care se aplică este Constituţia’.

Bolsonaro a declarat în 2019 că unul din cei doi judecători pe care avea dreptul să-i numească la Curtea Supremă va fi un evanghelic. Anul trecut, preşedintele l-a desemnat, în mod surprinzător, pe Kassio Nunes, un catolic considerat un moderat.

Numirea lui Mendonça este văzută foarte favorabil de mediile cele mai conservatoare, dat fiind că instanţa supremă, garanta respectării Constituţiei, are un rol decisiv în chestiuni precum drepturile minorităţilor, dreptul la avort sau portul armelor, subiecte foarte sensibile în Brazilia.

În opinia specialistului în drept constituţional Michael Mohallem, numirea lui Mendonça răspunde unui calcul politic al lui Bolsonaro înaintea scrutinului prezidenţial din 2022. ‘Aceasta îi permite să-şi conserve sprijinul electoral al evanghelicilor’, a declarat el pentru AFP.

Mişcarea evanghelică din Brazilia a fost ‘importată’ din Statele Unite şi câştigă o influenţă din ce în ce mai mare în politică şi societate. Membrii săi sunt adesea conservatori fervenţi şi fac parte din bazinul de votanţi ai lui Bolsonaro. Potrivit unui sondaj din ianuarie 2020, 31% din populaţia Braziliei se declară evanghelică.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply