Quantcast
Catedrala emblematică din Nagorno Karabah, lovită de bombardamente – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Catedrala emblematică din Nagorno Karabah, lovită de bombardamente

O catedrală armeană celebră din Nagorno Karabah a fost lovită de tiruri ale forțelor azere, în această regiune separatistă unde au loc conflicte violente, a anunțat joi guvernul de la Erevan, citat de AFP.

UPDATE 17:30 Catedrala a fost lovită pentru a doua oară, de această dată fiind răniți mai mulți ziariști, potrivit autorităților armene.

“Ziariști ruși și locali au fost răniți într-un al doilea bombardament al forțelor azere care a vizat biserica Ghazanchetsots”, a afirmat Centrul de informații al mișcării armene, pe Twitter, adăugând că unul dintre reporteri era operat la momentul transmiterii informației.

“Forțele din Azerbaidjan au bombardat biserica armeană Ghazanchetsots din localitatea Shousha”, a afirmat Centrul de informații al guvernului armean, într-un mesaj pe Facebook însoțit de fotografii care arată edificiul afectat de lovituri și interiorul acoperit de moloz.

La fața locului, un corespondent AFP a constatat pagube importante: o gaură mare în acoperișul bisericii, vitraliile sparte, bănci de rugăciune și obiecte religioase aruncate pe jos, în mijlocul unui strat de moloz și praf.

Azerbaidjanul neagă însă că forțele sale sunt cele care au atacat catedrala.

“Informațiile care vorbesc de afectarea bisericii din Shousha nu au nicio legătură cu acțiunile militare ale armatei azere”, a susținut ministerul azer al apărării, care a adăugat că “armata azeră nu vizează clădiri și monumente istorice, culturale și în niciun caz religioase”.

Arhiepiscopul Karabahului Parghev Martirosian consideră că atacul ține de metodele „Statului Islamic, ei (azerii) ne atacă valorile spirituale”.

Situat la câțiva kilometri sud de Stepanakert, capitala separatistă, orașul la Shousha fusese în mare part distrus în cadrul unei bătălii decisive în timpul războiului din Karabah, la începutul anilor 1990.

Catedrala a fost reconstruită și a devenit un simbol pentru armeni.

Mult timp împărțit între cele două culte, creștii armeni și musulmanii azeri, Shousha este denumit adeseori “Ierusalimul din Nagorno Karabah”.

Cele două tabere, armenii, creștini, azerii, șiiți turcofoni, nu dădeau joi niciun semn de detensionare a conflictului, înaintea unei prime reuniuni la Geneva pentru medierea acestui conflict.

Bombardamentele azere au continuat toată noaptea asupra Stepanakert, dar și a unor zone locuite din Azerbaidjan.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply