Quantcast
Cazul antrenorului de fotbal acuzat că se ruga pe teren a ajuns la Curtea Supremă – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Cazul antrenorului de fotbal acuzat că se ruga pe teren a ajuns la Curtea Supremă

Pentru cei care nu sunt la curent cu subiectul, antrenorul Joe Kennedy de la Liceul Bremerton din Bremerton, Washington obișnuia să se roage împreună cu jucătorii săi (și adesea cu jucătorii și antrenorii echipei adverse). Făcea asta de șapte ani deja, până când districtul școlar local a decis că acest lucru este o problemă, informează Chris Queen într-un articol PJ Media.

Districtul i-a interzis lui Kennedy să se roage, dar el a continuat. Atunci au insistat să se oprească sau se va confrunta cu măsuri disciplinare, inclusiv pierderea locului de muncă.

„Consiliul școlii nu primise nicio plângere cu privire la rugăciunile făcute de Kennedy. De fapt, mulți sportivi de la Bremerton rămân și se roagă alături de el după meci, iar antrenorii și jucătorii din alte echipe s-au alăturat și ei. La meciul Homecoming din 2015, rugăciunea lui a reunit un număr de-a dreptul impresionant de sportivi din ambele echipe“.

Districtul a refuzat să reînnoiască contractul lui Kennedy la sfârșitul acelui sezon, iar acesta s-a dus în instanță cu ajutorul Liberty Institute.

Acum, la șase ani și jumătate de când districtul l-a luat în vizor pe Kennedy, cazul lui a ajuns în fața Curții Supreme. Potrivit ESPN, pledoariile au durat de aproape două ori mai mult decât intervalul de o oră pe Instanța îl alocase. În decursul lor, „judecătorii păreau să aibă opinii împărțite“.

Comentariile unora dintre ei au fost grăitoare. Judecătorul Sonia Sotomayor, așa zisa „înțeleaptă“, a sugerat că rugăciunea lui Kennedy are mai degrabă ca scop spectacolul public, nefiind de fapt o manifestare din inimă.

„Nu știu vreo religie care să-ți ceară să mergi până la linia de 50 de metri, locul unde se țin discursurile de victorie după meci“, a întrebat ea. „Ce religie îți cere să te rogi fix în acel punct?“

Mă îndoiesc că ar pune o astfel de întrebare dacă un antrenor musulman s-ar închina către Mecca la linia de 50 de metri.

La polul opus, judecătorul Clarence Thomas s-a întrebat dacă reacția ar fi diferită în cazul în care îngenuncherea nu ar fi avut ca scop rugăciunea, ci o formă de „opoziție morală față de rasism“.

Avocatul districtului școlar a insistat că nu era vorba doar de o simplă rugăciune; ci că antrenorul își presa jucătorii să participe la rugăciunile de după meci. Districtul îl descrie pe Kennedy drept un element perturbator care a declanșat controverse cu rugăciunile sale.

Avocatul Richard Katskee a afirmat că „problema era că Joe Kennedy ‘insista să se roage cu sportivii cu voce tare la linia de 50 de metri’, deoarece considera că rugăciunea ‘e modul prin care îi ajută pe acești copii să devină oameni mai buni’“, relatează Amy Howe pe SCOTUSblog.

„Acțiunile lui Kennedy, a continuat Katskee, presau jucătorii să se alăture rugăciunii, ‘produceau diviziuni în rândul personalului, au ridicat lumea împotriva oficialilor școlii și au dus la luarea cu asalt a terenului și trântirea la pământ a elevilor’“.

Judecătorii Samuel Alito și Brett Kavanaugh nu păreau convinși că motivul suspendării și concedierii lui Kennedy erau preocupările școlii pentru siguranță. Ambii judecători s-au întrebat dacă nu cumva districtul încerca de fapt să scape într-un mod viclean de o problemă religioasă spinoasă.

Judecătorul Neil Gorsuch l-a întrebat pe Katskee ce ar trebui să facă Înalta Instanță „dacă judecătorii consideră că districtul școlar și instanțele de rang inferior ar fi trebuit să se concentreze pe aspectul constrângerii, mai degrabă decât pe promovarea religiei“.

Katskee a recomandat reanalizarea cazului de către Circuitul 9. Însă avocatul antrenorului a respins propunerea, amintind că „Întrucât ambele instanțe de nivel inferior i-au dat deja dreptate lui Kennedy că districtul școlar a luat măsuri împotriva lui doar din dorința de a evita promovarea religiei, ‘această soluție nu e potrivită’“.

Este ușor de imaginat că actuala Instanță cu înclinație conservatoare s-ar putea pronunța favorabil pentru Kennedy, iar Howe relatează că „majoritatea judecătorilor păreau să fie de partea lui“. Cel mai probabil, Curtea va lua decizia cu privire la acest caz la sfârșitul sesiunii, în luna iunie. Vom urmări ce se întâmplă.

Traducere și adaptare
Tribuna.US

Despre Info Crestin News

Leave a Reply