Quantcast
Ce scrie Biblia despre bărbații care le aplică soțiilor pedepse fizice? – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Ce scrie Biblia despre bărbații care le aplică soțiilor pedepse fizice?

Întrebare:

Ce poziție aveti vizavi de fenomenul violenței fizice la care sunt expuse unele soții de către soții lor? Exista vreo relatare in Biblie despre pedepsirea fizica a vreunei neveste/femei de catre barbati/soti? Eu nu-mi amintesc si sunt in mod clar impotriva unei asemenea practici, cu atit mai mult cu cit si mama mea a avut de suferit uneori din partea tatalul meu din cauza asta…si ca in coran sint scrise asemenea practici necrestine total. Va multumesc si Doamne ajuta!


Raspunde la intrebare: PREOT VASILE FILAT

Da, este adevărat că în Coran bărbaților le este spus că sunt superiori femeilor și sunt încurajați să-și pedepsească soțiile  dojenindu-le, părăsindu-le în așternuturi (refuz să întrețină relații sexuale) și lovindu-le. Așa este scris în sura 4 aya 34:

Bărbaţii sunt mai presus decât femeile, fiindcă Dumnezeu le-a dat întâietate asupra lor şi fiindcă ei cheltuiesc din averi pentru ele. Femeile cinstite sunt pioase, păstrând în taină ceea ce Dumnezeu păstrează. Dojeniţi-le pe cele de a căror neascultare vă este teamă! Părăsiţi-le în aşternuturi! Loviţi-le! Nu le căutaţi însă gâlceavă, dacă vă dau apoi ascultare. Dumnezeu este Înalt, Mare. (4:34)

Cred că textul menționat este destul de clar și nu mai necesită nici o explicație.

Spre deosebire de Coran, nicăieri în Biblie nu veți găsi astfel de “indicații” date bărbaților, ba mai mult, nici măcar nu este menționat vre-un bărbat care și-ar fi bătut soția, cel putin, nu-mi amintesc eu să fi întâlnit așa ceva în Biblie. Dacă mi-a scăpat ceva din vedere, invit cititorii să mă corecteze.

În Biblie bărbații sunt învățați să-și trateze soțiile cu dragoste și să se îngrijească de toate nevoile lor. În Epistola lui Pavel către Efeseni este scris astfel:

Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, după ce a curăţat-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană. Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta se iubeşte pe sine însuşi. Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos Biserica; pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui şi os din oasele Lui. „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup.” Taina aceasta este mare – (vorbesc despre Hristos şi despre Biserică). – Încolo, fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine; şi nevasta să se teamă de bărbat.

Conform acestui text, bărbații sunt învățați să-și iubească soția

  • cum a iubit Hristos Biserică, până la sacrificiu, și să fie gata să se dea pe sine pentru ea
  • ca pe trupurile lor și să le hrănească și îngrijească cu drag
  • să nu le provoace pată, zbârcitură, sau altceva de felul acesta pentru că vor înfățișa pe soțiile lor înaintea lui Dumnezeu
  • să iubească soțiile ca pe ei înșiși

Sfântul Apostol Petru în prima sa epistolă a scris astfel:

Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor„ moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre. (1 Petru 3:7)

Iar în Epistola către Coloseni mai este scris:

Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele şi nu ţineţi necaz pe ele. (Coloseni 3:19)

Chiar și atunci când soțul este cuprins de gelozie față de soția lui (des prilej în care soții aplică violență fizică) , soluția era să vină la preot împreună cu soția și să prezinte problema, iar preotul apoi urma să facă rânduiala stabilită de Dumnezeu pentru a scoate la iveală vina dacă era prezentă sau pentru a o elibera pe femeie de sub învinuirile care îi erau aduse neîntemeiat.

Este trist să vedem că în țări pretinse creștine ca Moldova și România este larg răspândit fenomenul violenței fizice aplicate soțiilor de către soți. Ba încă au mai și fost răspândite proverbe ca cel care zice că “soția nebătută este ca casa nemăturată” sau ca “țolul nescuturat”. Cum s-a putut să se ajungă la așa ceva în țări creștine? Pentru că este lipsă de învățătură sănătoasă din Sfintele Scripturi și oamenii se mulțumesc cu o religie formală în timp ce trăiesc ca păgânii. Este datoria slujitorilor bisericii să dea învățătură sănătoasă bisericii. Totdeauna când soții abuzează fizic soțiile aceasta le afectează nu doar pe ele, ci și pe copiii lor și, deseori,  copiii caută soluții cum să oprească violența, iar uneori pot ajunge la extreme grave. Unii bărbați care își bat soțiile mai au și tupeul să se pretindă că sunt creștini adevărați.

Sursa:moldovacrestina.net

Despre

Un comentariu

Leave a Reply