Cea mai mare sinagogă din Europa de Est se ridică fără autorizaţie de construire. Ce a decis Primăria Sighetu Marmaţiei – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Stiri interne

Cea mai mare sinagogă din Europa de Est se ridică fără autorizaţie de construire. Ce a decis Primăria Sighetu Marmaţiei

Asculta informatia

Cea mai mare sinagogă din Estul Europei se construieşte fără autorizaţie de construcţie. După ce cazul a ajuns în presă, la doi ani de la începerea construirii edificiului, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei a luat primele măsuri.

Lucrările de construcţie a sinagogii din Sighetu Marmaţiei au fost demarate în luna mai a anului 2017. Piatra de temelie a fost amplasată în prezenţa a 280 de rabini din dinastia Teitelbaum şi a primarului municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli.

La doi ani distanţă de la acel moment, un consilier local a depus o cerere la Primăria Sighetu Marmaţiei în care solicita o copie după autorizaţia de construire a sinagogii. În răspunsul adresat acestuia, primarul arătat că „în urma verificărilor, nu s-a identificat autorizaţia de construire pentru imobilul menţionat”.

„Construirea fără autorizaţie a unui imobil în Sighet, indiferent care ar fi destinaţia acestuia, este scandaloasă şi de neacceptat, în condiţiile în care cetăţenii simpli aşteaptă până la adânci bătrâneţi să obţină autorizaţii pentru a-şi ridica o casă sau pentru diverse alte lucrări, fiind purtaţi din dreapta în stânga după cai verzi pe pereţi. Cei mai mulţi dintre aceştia se plâng că până când nu dau o şpagă, mai mare sau mai mică – după caz, nu li se emit hârtiile şi avizele necesare şi nici autorizaţia de construire”, a declarat consilierul local Nicolae Iuga.

Lucrările de construire oprite în stadiu avansat, după doi ani

Sinagoga este construită pe un teren privat care a fost retrocedat descendenţilor rabinilor Teitelbaum, cei care conduc şi acum comunitatea ortodoxă din Statele Unite. Lăcaşul de cult este construit în apropierea monumentului de comemorare a evreilor dispăruţi în perioada Holocaustului ridicat la Sighetu Marmaţiei, locul fiind considerat sacru deoarece în apropiere se afla pe vremuri sinagoga ortodoxă, arsă din temelii în perioada comunistă. Edificiul este în stadiu avansat de construire, subsolul şi primul nivel fiind deja ridicate în roşu. Chiar dacă lucrările erau deja demarate de doi ani, imediat ce cazul a ajuns în presă, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei a oprit lucrările de construire. Lucrarea reprezintă prima sinagogă din Europa care se construieşte dupa 1940 şi va servi ca loc de pelerinaj pentru evreii din întreaga lume.

„La mijloc este un conflict între evrei şi îmi doresc să stau cât mai departe de el. Le-am dat o amendă şi am oprit lucrările până la punerea în legalitate. Nu am făcut decât să aplic legea. Dacă au toate documentele, din punctul meu de vedere mi se pare un lucru bun construcţia sinagogii. Este singura sinagogă din Europa care urmează să fie reconstruită exact aşa cum arăta”, a spus primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli.

Rabinii din dinastia Teitelbaum au ales să construiască cea mai mare sinagogă din Europa de Est la Sighetu Marmaţiei în memoria marelui rabin hasidic Joel Teitelbaum, născut în anul 1887 la Sighetu Marmaţiei.

Prima sinagogă, cea care urmează să fie replicată prin noua construcţie, era numită de localnici Sinagoga Mare Ortodoxă. A fost construită în urma cu aproximativ 220 de ani, fiind sediul dinastiei de rabini Teitelbaum, şi a fost una dintre cele mai importante centre de cultură iudaică din Europa. În jurul impozantei clădiri se întindea „curtea rabinică”, o serie de edificii care adăposteau birouri, locuinţa rabinului, baia rituală şi alte institutii administrative şi de cult. După deportarea evreilor, armata Hortystă a folosit-o ca depozit de alimente ca mai apoi, să-i dea foc.

Sursa: adevarul.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 4 =

Close