Quantcast
Cea mai veche Biblie ebraică scoasă la licitație pentru 35,1 milioane de euro la New York și oferită Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Cea mai veche Biblie ebraică scoasă la licitație pentru 35,1 milioane de euro la New York și oferită Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv

Biblia ebraică, scrisă în secolul al IX-lea, a găsit un cumpărător la o licitație excepțională organizată de Sotheby’s la New York pe 17 mai.

A durat patru minute de licitație. Doi „cumpărători hotărâți” au crescut rapid prețul. Biblia ebraică, cea mai veche aproape completă cunoscută până în prezent, a fost vândută lui Alfred Moses, un filantrop american, cu 38 de milioane de dolari sau 35,1 milioane de euro. Estimată între 30 și 50 de milioane de dolari, manuscrisul a fost apoi donat Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv. Vânzarea a avut loc pe 17 mai la sediul Sotheby’s din Manhattan (New York), după cum a fost anunțat pe 15 februarie.

Scrierea sa datează din secolul al IX-lea sau începutul secolului al X-lea, potrivit Sotheby’s. Particularitatea sa este că doar douăsprezece pagini din cele 24 de cărți ale Vechiului Testament lipsesc. Dispărută timp de 500 de ani, Biblia a reapărut în 1929. Dobândită atunci de David Solomon Sassoon, un colecționar de manuscrise ebraice care a murit în 1942, este cunoscută sub numele de Codex Sassoon. Conform datarii cu carbon-14, este mai vechi și mai complet decât Codexul de la Alep și Codexul Leningrad.

De profesie avocat, Alfred Moses are acum 93 de ani și a fost Ambasadorul Statelor Unite în România, între 1994 și 1997. În timpul mandatului său la București a sosit în vizită președintele american Bill Clinton.

În anul 2002, Alfred Moses a fost decorat cu Ordinul de Merit de către președintele de atunci al României, Ion Iliescu, el fiind singurul american care a primit această distincție.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply