Quantcast
CEDO apără o cântăreață care a spus că Biblia „a fost scrisă de oameni care beau prea mult vin și fumează iarbă“ – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

CEDO apără o cântăreață care a spus că Biblia „a fost scrisă de oameni care beau prea mult vin și fumează iarbă“

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Varșovia în cazul unei vedete pop poloneze, judecată în țara sa pentru „blasfemie“, după ce a spus că Biblia a fost scrisă de „oameni care beau prea mult vin și fumează iarbă“, relatează AFP, informează Agerpres via r3media.ro

Reclamanta, cântăreața Doda, „a făcut declarațiile în cauză (…) ca răspuns la întrebări despre viața sa privată, pe un ton frivol și cu un limbaj colorat destinat tinerilor săi fani“, declarații care nu fac parte nici dintr-un „discurs motivat de ură“, nici de „intoleranță religioasă“, afirmă CEDO într-un comunicat, care consideră această condamnare „pentru blasfemie (…) contrară Convenției“ Europene a Drepturilor Omului.

Întrebată despre religia ei de un site în 2009, Dorota Rabczewska, cunoscută în Polonia sub numele de Doda, a afirmat că ea crede într-o „putere superioară“, însă a afirmat că este mai convinsă de descoperirile științifice și nu de „povestiri (biblice) incredibile“ scrise de „persoane care beau prea mult vin și fumează iarbă“.

În urma sesizării a două persoane, ea a fost urmărită în justiție „pentru atingere adusă sentimentului religios“, o infracțiune pedepsită de articolul 196 din Codul penal în vigoare în Polonia, o țară foarte catolică.

În 2012, Doda a fost amendată cu 5.000 de zloți (circa 1.160 de euro) pe motiv că declarațiile ei erau „în mod deliberat insultătoare și disprețuitoare față de credincioși“, a mai spus CEDO.

Orice recurs al cântăreței în fața tribunalelor poloneze a eșuat.

Instanțele poloneze „nu au justificat însă cu motive suficiente ingerința în exercitarea de către (cântăreață) a dreptului său la libertatea de exprimare“, subliniază CEDO în comunicat.

Interviul conținea, în mod cert, „declarații de natură să șocheze sau să îngrijoreze anumite persoane“, admite CEDO, însă opiniile exprimate „sunt protejate de Convenție atâta timp cât nu incită la ură sau la intoleranță religioasă“.

De asemenea, nu s-a stabilit că declarațiile cântăreței Doda „au fost de natură să incite la violență, la ură sau intoleranță sau să justifice un astfel de comportament“, estimează CEDO, care a condamnat Polonia la plata a 10.000 de euro către cântăreață pentru prejudiciu moral, conform Știripesurse.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply