Editoriale

Cei care-l reprobă pe Doru Neamţu nu ţin post de dulce!

Articol de Rev. Doru Ilioi, Phoenix, Arizona

Ca de obicei, in preajma sărbătorii Pastelor, evanghelicii nu ţin post. Ei nu se feresc de dulce, servesc carne si … se “consuma” intre ei. Pentru a constata dimensiunea gâlcevei nu este necesar să accesezi siturile evanghelice deoarece te invadează ele pe canalele personale de social media. De data aceasta, obiectul atentiei il constituie un filmulet scos din contextul unei predici intregi. Aramele sunătoare si chimvalele zângănitoare sunt compuse dintr-un pastor penticostal si vreo doi baptisti, mereu la “datorie”, lipsiti parca total de ocupatie (probabil in ograda lor li se pare ca totul e OK) din moment ce si-au alocat ore in sir din viata sa comenteze, dezbata, felicite si sa afuriseasca pe marginea unui clip de 60 de secunde dintr-o predica curmata brusc de pastorul local dintr-o biserica penticostala din “Oraşul Trandafirilor”.

Ceea ce i s-ar parea normal oricui, intr-o astfel de situatie, este sa ceara acuzatorilor dovada incriminarii. Din cate am inteles, pastorul local a afirmat public ca predica nu a fost biblica, omologul (sau “omuletul”) său de la Chicago, dornic de galceava, a aruncat cu o avalansa de cuvinte grele la adresa musafirului, fara insa asi argumenta invinuirea cu dovezi.

Din moment ce pe net exista zeci de predici ale pastorlui Doru Neamtu, in care nimeni nu a gasit pana acum abateri doctrinare de la Cuvânt, iar acuzatorii prefera sa-si “anihileze” prada pe baza unor supozitii, aruncate cu grija, tind sa cred ca aparitia predicii integrale in spatiul public s-ar putea sa le incurce demersurile “duhonicesti” ale preasfintiilor lor.

Citește și:  Biserica rămâne un punct de reper în vremuri critice

Acest “malpraxis” este infasurat in aparente bine intentionate. “Vorbitorul” sau “scriitorul” vrea inca de la inceput sa para ca da dovada de onestitate, marturisind cu mana pe inima ca “nu cunoaste datele problemei”. Cu toate acestea, tendentiozitatea se releva in secunda urmatoare, in care, desi in necunostinta de cauza, ‘apologetu’ tine mortis sa traga concluzii dintre cele mai radicale, mentionand in contextul respectiv pasaje critice, despre “învatatori mincinosi”.

Care este totusi solutia in acesta situatie?

Desigur, eternii pastori oportunisti vor profita de ocazie si vor spune ca de acum incolo nu vor accepta la predica decat oameni “din sistem”, cu toate ca n-au dovedit deloc ca musafirul a gresit ci dimpotriva au dosit “proba”, facand insa constant aluzie la ea…

Dintr-un punct neutru de vedere, asa cum aminteam, o dovada  de minima onestitate ar fi ca pastorii penticostali care se apara intre ei aruncand cu munitie grea asupra musafirului, fara dovezi, sa faca publica predica completa a pastorului Doru Neamtu din data de 15 martie, 2018 de la biserica penticostala Phidelphia din Portland, Oregon. Nu este normal si nici biblic sa lansezi presupuneri, sa strecori barfe (prefacandu-te ca tu doar dai cu presupusul) si sa rostesti sentinte, fara dovezi, doar pentru ca te numesti “pastor”. Daca s-a ajuns la stadiul in care pastorul poate sa acuze in mod deliberat fara sa i se pretinda dovezi, inseamna ca judecata “dintre frate si frate” in cutiutele noastre confesionale se face pe baza de “grad”, “slujba” sau “functie”, dovezile nefiind necesare.

Citește și:  Cum sa traieati o viata fara limite - Nick Vujicic la Bucuresti

Desi terifiati, pana la prezentarea “probelor”, ne resemnam ca nimic nu este nou sub soare. In urma cu 2000, intr-o perioada ca aceasta, in mod silimar, tot fara dovezi, a fost executat si Domnul nostru.

Pana la primirea unor vesti mai bune va spun “Hristos a inviat”!, lasandu-va spre lectura o

poezie de Lelia Munteanu, publicata anul trecut in ziarul “Gandul”:

Într-o lume cu memoria pecetluită…

Într-o lume cu memoria pecetluită,

Unde nu e nici credinţă, nici nădejde, nici dragoste,

Unde soarele răsare ca un proiectil, unde zboară păsări de staniol,

Unde Cărţile gem sub grele ferecături,

Unde nimeni nu mai iese din sine de teamă că nu va găsi drumul înapoi,

În bâlciul virtual unde se scălămbăie dumnezei din cristale lichide,

Unde oamenii îşi foşnesc victorioşi sufletele de hârtie creponată,

Unde nu e loc pentru celălalt decât în genunchi,

Aici, unde sângele nu se usucă niciodată,

Aici şi pretutindeni –

Pe Facebook, pe Twitter, pe Snapchat, pe Instagram,

(2G2BT!),

Hristos a înviat!

Tags

un comentariu

  1. Articolul acesta este o dovada incontestabila de “colegialitate” intre pastori. Vedeti, dragilor? Asta inseamna sa veghem unii asupra altora, sa nu ne lassm unii pe altii sa o luam pe coclauri. Bravo, frate Doru Ilioi! De-ar fi cat mai multi ca dvs nu ar msi fi atatia pastori si misionari victime ale “colegialitatii” pastorale. “Solidaritatea ionesciana intre pastori inseamna pt el ca doar pe el sa-l apere altii cand are nevoie sau sa aparati pe cine spune el. Astia se sapa intre ei de obicei pozand ca sunt solidari. Ati atins niste puncte foarte importante. Speram sa scoata dovezile. Mie astia mi se par ca Antena 3, cae cica au poza de la Ghita, incrimineaza pe baza ei dar nu o arata la nimeni. Va spun eu, fara suparare, frate Ilioi: astia nu au nicio dovada. Daca o aveau de mult defila Ionescu cu ea pe blog, ca mai nou tot “mucosu” e apologet. Iertati-mi exprimarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 − = 66

Close