Quantcast
Cele 10 porunci au fost rescrise. Vezi cum sună ele acum – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Cele 10 porunci au fost rescrise. Vezi cum sună ele acum

Stau la baza iudaismului, creştinismul le respectă într-un totul iar islamismul le apreciază foarte mult. Dar mai au cele 10 porunci valoare în prezent? Mai contează? Şi respectarea lor ne aduce vreun beneficiu?

cele 10 porunci noi (Foto: telegraph.co.uk)În timp ce opinia publică britanică este preocupată de dezbaterea publică cu privire la dreptul moral de a denumi „căsătorie” o uniune civilă între 2 persoane de acelaşi sex, iar în Statele Unite s-au aprins spiritele din cauza legilaţiei care susţine afişarea celor 10 porunci în instituţiile publice, un pastor evanghelic britanic rescrie cele 10 porunci. Acestea vor fi adoptate de 600 de biserici din întreaga ţară.

Intriga au constituit-o revoltele sociale din Anglia, din august 2011, care au durat 5 zile şi au curprins cartiere întregi din Londra şi alte oraşe printre care Bristol, Manchester, Birmingham şi Liverpool.

Se pare că aceste revolte, care s-au soldat cu 3.100 de arestaţi şi pagube în valoare de 241 de milioane de euro, au tras un semnal de alarmă cu privire la stilul de viaţă al englezilor şi la motivele care au determinat violenţele fără precedent. Pastorul evanghelic J. John crede că motivul a fost uitarea „felului bun de a trăi” şi, în consecinţă, a rescris cele 10 porunci pentru a fi mai uşor de înţeles şi de aplicat de generațiile contemporane.

În prezent, pastorii și preoţii din peste 600 de biserici de diferite denominaţiuni din Anglia predică folosind versiunea actualizată a celor 10 porunci scrise de mâna lui Dumnezeu şi date lui Moise. Folosind limbaj modern, acestea au fost modiicate pentru a răspunde nevoilor moderne. Astfel, printre noile porunci se numără „cunoaşte-L pe Dumnezeu” şi „stăpâneşte-ţi mânia”.

Nu doar că poruncile au fost reformulate şi scurtate, dar vocabularul folosit este unul colocvial şi simplu. Versiunea completă poate fi găsită pe DVD-ul numit „Numai 10 pentru biserici”.

Alte modificări sunt după cum urmează:

  • „Să nu furi” a devenit „Prosperă, dar să ai o conştiinţă curată”.
  • „Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert” a devenit „Ia-L pe Dumnezeu în serios”.
  • „Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău” s-a restrâns la „Fii mulţumit cu ceea ce ai”.
  • „Să nu preacurveşti” a devenit „Să nu ai aventuri amoroase”
  • „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta” a devenit „Nu te certa cu părinţii tăi”.

Reacţia reprezentanţilor religioşi englezi a fost una pozitivă. Reverendul Paul Roberts, 54 de ani, vicar al bisericii metodiste Sfântul John din Surrey aprobă modernizarea principiilor biblice şi admite posibilitatea ca cele 10 porunci noi să îi ajute pe oameni să se raporteze la ele într-o manieră benefică. „În loc să le vadă ca pe o listă de interdicţii, cele 10 porunci sunt un model pentru stilul de viaţă pe care L-a dorit Dumnezeu pentru om”, a declarat el pentru The Telegraph.

Şi Arhiepiscopul de York, John Sentamu, aprobă adaptarea Legii lui Dumnezeu în Anglia pentru a răspunde mai bine valorilor moderne şi care trebuie să servească binelui comun. În eseul său din cartea Credinţa naţiunii: Religie, identitate şi domeniul public în Marea Britanie contemporană, el scrie: „Biserica Angliei trebuie să fie deschisă oamenilor de orice religie sau aparţinând niciuneia, la fel ca un spital”.

În timp ce creştinii în general recunosc că cele 10 porunci ne ajută să nu pierdem din vedere standardele morale ale unei vieţi sfinte dorite de Dumnezeu pentru om, se pune întrebarea în ce măsură are omul voie să schimbe formularea poruncilor lui Dumnezeu, după principiul că Legea Lui este permanentă şi nu se schimbă, este individuală şi are autoritate.

Opiniile contra acestei măsuri sunt exemplificate de Albert Mohler Jr, preşedinte ale Seminarului Teologic Baptist de Sud din Statele Unite ale Americii – unul dintre cele mai mari din lume. „Aceste modificări estompează efectiv graniţa dintre credinţă şi necredinţă, sugerând că biserica aparţine tuturor în egală măsură. Mesajul salvator al Evangheliei iertării prin Iisus Hristos este înlocuit de comoditatea unei biserici care este de folos publicului larg”, scrie Albert Mohler Jr. într-un articol apărut înChristian Post .
Astfel, concluzionează el, cele 10 porunci noi reprezintă un cod moral comod şi se disociază de Legea aşa zis „restrictivă” a celor 10 porunci din Exodul 20, aceasta făcând ca biserica să nu mai fie un loc de adunare al credincioşilor, ci o funcţie publică folosită de toti, pentru a asigura educaţie, înmormântări şi un context pentru evenimentele publice (asemenea nunţii regale).

semneletimpului.

Despre

Leave a Reply