Quantcast
Chemarea la rugăciune a unui muezin a stârnit proteste în faţa Moscheii Centrale din Koln – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Chemarea la rugăciune a unui muezin a stârnit proteste în faţa Moscheii Centrale din Koln

Un muezin a realizat pentru prima dată, vineri, o chemare la rugăciune dintr-un minaret al Moscheii Centrale construite de Uniunea Turco-Islamică pentru Chestiuni Religioase (Ditib) în oraşul german Koln, însă ritualul său a provocat o demonstraţie de protest în faţa clădirii, informează DPA, potrivit agerpres.   

Chemarea la rugăciune a fost transmisă prin două difuzoare, a durat mai puţin de cinci minute şi a putut fi auzită doar în vecinătatea imediată a moscheii.

Mai multe persoane s-au reunit după aceea pentru a protesta faţă de chemarea la rugăciune a muezinului, cântând imnuri şi fluturând bannere prin care criticau opresiunea la care sunt supuse femeile din Iran.

Pe unul dintre bannere putea fi citit mesajul următor: „Fără apeluri la rugăciune ale muezinilor în Koln! Spaţiile publice ar trebui să fie ideologic neutre!”.

Primarul din Koln, Henriette Reker, a contribuit la autorizarea apelurilor la rugăciune ale muezinilor în oraşul german, afirmând că acest ritual nu le poate fi negat credincioşilor musulmani din cauza dreptului la libera practicare a religiei, care este garantat în Constituţia Germaniei.

Abdurrahman Atasoy, vicepreşedintele Ditib Federal, s-a declarat foarte bucuros în urma acordului încheiat cu Primăria din Koln.

„Chemarea publică la rugăciune este un semnal că musulmanii se află aici la ei acasă. Mesajul central al acestui îndelungat proces este acela că musulmanii reprezintă o parte vizibilă şi, odată cu chemarea la rugăciune, o parte audibilă (a societăţii – n.r.)”, a declarat el.

Susanne Schroter, directoarea Centrului de Cercetare din Frankfurt pentru Islamul Global, este însă de părere că această chemare la rugăciune a muezinului din Koln ar putea fi considerată „o victorie” pentru „islamiştii de linie dură”.

Ditib, una dintre cele mai mari organizaţii islamice din Germania, este subordonată Autorităţii Religioase din Turcia. Moscheea Centrală din Koln a fost inaugurată în 2018 printr-o ceremonie oficială la care a asistat şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply