Quantcast
China refuză să-şi asume responsabilitatea pentru CORONAVIRUS – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

China refuză să-şi asume responsabilitatea pentru CORONAVIRUS

Oraşul Wuhan a fost plasat în carantină în urma izbucnirii epidemiei de coronavirus, însă guvernul chinez afirmă în prezent că noul virus nu provine neapărat din China şi nu ezită să se inspire din teoriile conspiraţiei, relatează vineri AFP, via agerpres.

După ce a confirmat peste 80.000 de contaminări şi 3.000 de decese începând din decembrie, China a înregistrat în ultimele săptămâni o reducere accentuată a numărului de cazuri în cadrul epidemiei răspândite în prezent în o sută de ţări unde au murit peste 1.700 de persoane.

Citeşte şi: Este CORONAVIRUSUL o urgie biblică a vremurilor de pe urma?

Însă, regimul comunist, acuzat că a reacţionat cu întârziere la apariţia epidemiei, contraatacă lăsând să se înţeleagă – fără dovezi ştiinţifice care să susţină afirmaţiile – că noul coronavirus ar putea fi de origine străină.

„S-ar putea să fi fost armata americană cea care a adus epidemia în Wuhan”, a scris joi pe Twitter un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian. ”Statele Unite ne datorează o explicaţie”, a spus el.

În sprijinul suspiciunilor sale, Zhao Lijian a publicat vineri pe Twitter două trimiteri către articole de pe Global Research, un site cunoscut pentru tezele sale conspiraţioniste.

Aceeaşi sursă chineză

Beijingul a indicat însă foarte clar la începutul anului o piaţă din Wuhan drept epicentrul epidemiei, unde virusul ar fi fost transmis de la o specie de animal la alta, înainte de a contamina omul, notează AFP.

„Ştim în prezent că animalele vii vândute într-o piaţă de peşte sunt sursa virusului”, a declarat la sfârşitul lunii ianuarie şeful Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, Gao Fu, după plasarea în carantină a oraşului Wuhan.

Citeşte şi: Un oficial din China aruncă bomba: Armata SUA a adus coronavirusul în China!

Virusul responsabil de boala COVID-19 ”nu era cunoscut înainte de epidemia care a început la Wuhan (China) în decembrie 2019”, a amintit Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Analizele genetice ale eşantioanelor de coronavirus nou prelevate din mai multe ţări dezvăluie o sursă comună în China, a explicat pentru AFP Christl Donnelly, profesor de epidemiologie statistică la Imperial College London. ”Aceasta nu înseamnă că se dă cu piatra într-o ţară anume”, a adăugat ea.

Însă, Yun Jiang de la Universitatea Naţională din Australia este de părere că ”semănând îndoieli în mintea oamenilor cu privire la originea virusului, (Beijing) încearcă să scape de responsabilitatea epidemiei”.

”Şoareci de laborator”

Autorităţile chineze au fost acuzate că au încercat să ascundă epidemia încă de la început. Poliţia din Wuhan a mustrat medicii care au dat alarma în decembrie, notează AFP. La începutul lunii februarie, decesul unuia dintre aceşti medici, care a murit din cauza virusului, a stârnit un val de reacţii pe reţelele sociale împotriva regimului preşedintelui Xi Jinping.

Citeşte şi: FILIPINE: Scenele de crucificare din Filipine nu vor mai avea loc din cauza coronavirusului

Câteva săptămâni mai târziu, Zhong Nanshan, unul dintre cei mai importanţi specialişti în pneumologie şi epidemiologie a lansat o supoziţie: ”Epidemia a apărut pentru prima dată în China, însă nu înseamnă neapărat că a avut originea în China”.

Diplomaţi chinezi au criticat chiar Washingtonul şi media străine pentru folosirea termenului ”virus chinez” pentru a ”sugera o origine, fără niciun fundament şi fără nicio dovadă”.

„Anumite media doresc să arunce vina pe China”, a declarat Zhao Lijian la 4 martie.

Conform unor teorii care circulă pe reţelele sociale chineze, delegaţia americană la Jocurile Mondiale Militare, disputate în octombrie în Wuhan, ar fi putut aduce virusul în China. În mesajul său publicat pe Twitter, Zhao Lijian a publicat o înregistrate video cu directorul Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) care declara în Congres că unii americani despre care s-a crezut iniţial că au murit din cauza gripei sezoniere erau purtători ai noului coronavirus. ”CDC prins în flagrant delict. Când a apărut pacientul zero în Statele Unite? Câte persoane au fost infectate?, a scris Zhao Lijian, citat de AFP.

Citeşte şi: Recomandările Cultului Creștin Penticostal referitor la CORONAVIRUS

Astfel de teorii circulă în număr mare pe reţelele sociale chineze. ”Americanii folosesc oamenii lumii drept şoareci de laborator pentru experimente de biochimie virală?”, se întreabă un internaut pe reţeaua Weibo.

La Washington, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Robert O’Brien, a acuzat miercuri China că a reacţionat cu întârziere la urgenţa iniţială a coronavirusului, ceea ce ”a costat probabil comunitatea mondială o întârziere de două luni”. Beijing a criticat aceste comentarii pe care le-a descris drept ”imorale şi iresponsabile”, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang.

Coronavirusul a apărut în decembrie în oraşul Wuhan din centrul Chinei şi în provincia din care acesta face parte, Hubei, unde s-au înregistrat circa două treimi dintre cazurile de până acum la nivel mondial. În ultimele săptămâni însă, marea majoritate a cazurilor noi au fost confirmate în afara Chinei.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply