Quantcast
Complicitatea mitr. Teofan la umilirea pelerinilor de la Iași. Fatalismul ierarhiei înseamnă abandon – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Complicitatea mitr. Teofan la umilirea pelerinilor de la Iași. Fatalismul ierarhiei înseamnă abandon

A ieșit ceva tulburare la Iași. Nu mare lucru, ci rumoare și mișcare mai dezorganizată a mulțimii (nn. protest spontan al unor oameni umiliți în primul rând de ierarhul locului și apoi de jandarmi – este ca și cum ți-ai umili copilul în fața colegilor săi de școală, care apoi îi vor da șuturi pentru că știu că nu-l apără nimeni). Era inevitabil, iar prestația IPS Teofan „a ajutat” foarte mult în acest sens.

De la autorități nu mă aștept la o minimă inteligență socială, la prudență sau la bună credință. Dar de ce trebuie ca și ierarhia să se bage în această horă? Chiar a pierit de tot orice tact, orice demnitate? De ce trebuie ca ierarhia să își pună singură ștreangul de gât, mulțumind din inimă partidului? E pervertitor și imoral.

Altfel, după cum am mai spus-o și altă dată, istoria e un sfetnic bun. Există numeroase exemple de revolte pe timp de ciumă sau holeră, iar acestea sunt strâns legate de regimuri drastice și nechibzuite de carantinare și aplicare de metode polițienești populației, precum și de interdicția grosolană a actelor religioase. Există cel puțin un caz notoriu de mitropolit care a căzut victimă unor astfel de revolte deoarece aplica astfel de ordine.

Nu este cazul astăzi de revolte asemănătoare cu cele din trecut. Și nici nu ar trebui să se ajungă acolo, Doamne, ferește, mai ales că actuala epidemie nu se aseamănă cu ciuma și holera nici la o mie de ani lumină distanță. Brutalitatea și lipsa de tact sunt, însă, mult mai asemănătoare.

Cred că ierarhia ar trebui să înțeleagă în ceasul al 13-lea că nu poate merge așa. Că drumul pe care au apucat, dacă nu vor spune „până aici”, va duce la ieșirea din Biserică. Nu, nu îndemn la haiducisme, nici măcar la nesupunere civică (deși asta ar fi o opțiune legitimă, după părerea mea), nici nu justific „nepomenirea”, ci la un lucru simplu, elementar: NU MAI FACEȚI VOI, PĂSTORII, TREABA PERSECUTORULUI. Vrea să închidă bisericile? Să o facă ei, nu noi. Vor să interzică pelerinajul? Să o facă ei. DAR NU PARTICIPAȚI DE BUNĂ VOIE LA AȘA CEVA. Nu mai închideți voi ușile bisericilor. Nu mai puneți voi sub lacăt sfintele moaște, sfântul potir. Datoria voastră este să asigurați turmei accesul la biserică, nu să faceți poliție și disciplină pseudo-sanitară cu ea.

Vezi mai departe pe: europanews.ro

Despre Info Crestin News

Leave a Reply