Quantcast
Conferința lui Nick Vujicic în Vietnam, „un miracol” (Foto+) – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Conferința lui Nick Vujicic în Vietnam, „un miracol” (Foto+)

Un miracol! Așa a catalogat unul dintre organizatorii evenimentului conferința susținută joi de evanghelistul Nick Vujicic pe un stadion plin cu oameni, în Vietnam, o țară comunistă foarte restrictivă față de religie.

Foto: Huffington Post„Dumnezeu a fost coordonatorul acestui eveniment”, a declarat pentru Associated Press Nguyen Dat An, organizatorul vietnamez al conferinței lui Vujicic. „A fost o minune pentru Vietnam”, a mai spus el, mărturisindu-și uimirea că televiziunea națională nu a oprit transmisiunea imediat după ce Vujicic a făcut primele comentarii legate de credința lui.

Aproximativ 25.000 de oameni, inclusiv vice-președintele țării, au luat cu asalt stadionul My Dinh din Hanoi pentru a-l asculta pe Vujicic vorbind. Milioane de vietnamezi au urmărit evenimentul de acasă. Discursul lui, noteazăChristian Post, a fost în mare parte motivațional, atingând subiecte precum respectul pentru familie, nevoia de a ierta și necesitatea de a lua o poziție fermă împotriva consumului de alcool și împotriva hărțuirii sau a batjocoririi celor mai slabi.

Un moment sensibil a fost când, pe scenă, lângă Vujicic, au urcat o tânără mamă împreună cu fetița ei care suferea de aceeași malformație ca și Vujicic. Micuța nu avea mâini și picioare. „Știi de ce Îl iubesc eu pe Dumnezeu?” a întrebat-o Vujicic pe micuță. „Pentru că Raiul există. Și într-o zi, când vom ajunge în cer, vom avea mâini și picioare. Și o să ne alergăm, o să ne jucăm, o să ne luăm la întrecere.” Aceasta a fost singura remarcă referitoare la religie pe care a făcut-o Vujicic în timpul conferinței.

Cei implicați în organizarea evenimentului au remarcat că acesta este primul turneu susținut de un creștin străin în Vietnam și că a constituit cea mai mare adunare susținută de un străin în istoria recentă a țării. Conferința lui Vujicic este un semn că guvernul care, până acum, a restricționat drastic orice implicare religioasă a vietnamezilor, adoptă în prezent o poziție mai relaxată.

Circa 8% din populația Vietnamului sunt creștini, 16% sunt budiști, în timp ce 45% sunt adepți ai unor religii indigene, arată un studiu publicat în 2010 de Pew Forum on Religion and Public Life. Cei mai mulți oameni din publicul lui Vujicic nu erau creștini, însă au fost atrași să vină la conferință pentru a-l vedea pe Nick, pe care îl consideră un exemplu de om care și-a depășit condiția și care a învins vicisitudinile.

Sponsorul principal: un budist

În spatele convenției a stat însă o campanie de promovare gigant. O firmă de construcții deținută de un budist a investit 1,7 milioane de dolari pentru a pune în scenă evenimentul în două orașe din Vietnam. Reprezentanții companiei au spus că au considerat valoaroasă asocierea brand-ului lor cu un străin atractiv, care are o poveste de succes și care pune accent pe valorile familiei, a relatat Huffington Post. Sponsorizarea de la firma Hoa Sen a fost folosită pentru a plăti afișarea de panouri publicitare în marile orașe, de a crea vâlvă în social media și de a asigura apariția lui Vujicic pe primele pagini ale celor mai multe ziare de stat din Vietnam.

Relatările de la fața locului surprindeau faptul că Nick Vujicic a reușit să aducă pe stadion un public mai numeros decât echipa națională de fotbal, care a jucat împotriva rivalei indoneziene, pe același teren, anul trecut.

Rev. Peter Kham, vicarul episcopului romano-catolic al orașului Ho Chi Minh, a salutat prezența lui Nick Vujicic în țară, declarându-se „fericit să vadă un creștin predicând ceea ce crede.”

„Chiar dacă bisericile noastre sunt pline cu oameni, noi nu ne putem implica în oferirea de servicii de sănătate sau în educație. Toate acestea aparțin guvernului. Există un monopol politic,” a mai spus Kham. „Încă există fricțiuni, dar au existat și progrese.”

Pentru mai multe foto aici

Despre

Leave a Reply