Quantcast
Conflictele religioase în lume, la cel mai înalt nivel din ultimii șase ani – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Conflictele religioase în lume, la cel mai înalt nivel din ultimii șase ani

Conflictele religioase în cadrul aceleiași țări s-au agravat în majoritatea regiunilor lumii în 2012, la un nivel care nu a mai fost atins niciodată în ultimii șase ani, afirmă un studiu al institutului american de cercetare Pew, publicat marți, relatează AFP. Excepție fac cele două Americi, potrivit studiului, care arată de asemenea că România face parte dintre țările unde violența religioasă a scăzut.

O treime (33%) din cele 198 de țări studiate au cunoscut un nivel ‘înalt’ sau ‘foarte înalt’ al conflictelor religioase interne (violențe sectare, terorism, agresiuni) în 2012, față de 29% în 2011 și 20% în 2010.

Cea mai mare creștere s-a înregistrat în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, două regiuni care resimt încă efectele Primăverii arabe din 2010-2011, potrivit Pew, care dă drept exemplu creșterea numărului atacurilor împotriva bisericilor copte și a companiilor creștine din Egipt. China a cunoscut, la rândul său, o creștere puternică a acestor conflicte, mai scrie agenția franceză de presă.

Numărul țărilor unde guvernele au promulgat restricții religioase (interdicția de a practica, de a se converti, tratamentul inegal etc.) a rămas, în schimb, aproape la fel, în condițiile în care trei din zece țări exercită un nivel ‘înalt’ sau ‘foarte înalt’ de restricții.

Printre cele mai populate 25 de țări din lume, Egiptul, Indonezia, Rusia, Pakistanul și Myanmarul cunosc cele mai multe conflicte religioase.

Creștinii și musulmanii, care formează peste jumătate din populația mondială, au fost stigmatizați în cea mai mare parte a țărilor. Musulmanii și evreii sunt grupurile care au cunoscut un nivel record în ultimii zece ani al ostilităților împotriva acestora, potrivit institutului american de cercetare.

În același timp, Coasta de Fildeș, Serbia, Etiopia, Cipru și România sunt țările unde violența religioasă a scăzut.

Cele 198 de țări acoperite de studiu cuprind peste 99,5% din populație, indică Pew, care precizează că nu a inclus și Coreea de Nord, unde guvernul este ‘cel mai represiv din lume, inclusiv în privința religiei’.

Despre

Leave a Reply