Quantcast
Consiliul Europei constată o tendinţă în creştere a intimidării jurnaliştilor şi a controlului politic al informaţiilor din presă – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Consiliul Europei constată o tendinţă în creştere a intimidării jurnaliştilor şi a controlului politic al informaţiilor din presă

Platforma Consiliului Europei care promovează protecţia jurnalismului şi securitatea jurnaliştilor a publicat miercuri raportul său anual, care dezvăluie ”o tendinţă în creştere a folosirii intimidării pentru a reduce la tăcere jurnaliştii”, relatează agenţia EFE, via agerpres.

Această platformă a înregistrat anul trecut 142 de ameninţări grave la adresa libertăţii presei, printre care 33 de agresiuni fizice, 17 noi cazuri de arestare şi încarcerare, 43 de hărţuire şi intimidare şi două de impunitate pentru crimă. Un procent de 42% dintre alerte au primit un răspuns din partea ţării în cauză.

Citeste si: Sfârșitul Ocultei Globale SATANISTE este aproape

Situaţia jurnalismului în anul 2019, ”devenit un periculos câmp de luptă pentru libertatea presei şi de exprimare”, impune acţiuni urgente din partea celor 47 de state membre ale Consiliului Europei pentru ”a proteja rolul fundamental al unei prese libere în societăţile democratice”, se arată în document.

În plus faţă de moartea a doi ziarişti în Ucraina în timp ce erau în exerciţiul funcţiunii, raportul critică şi faptul că au rămas nepedepsite uciderea jurnalistei malteze Daphne Caruana în anul 2017 şi a ziaristului slovac Jan Kuciak şi a iubitei acestuia, Martina Kusnirova, în anul 2018.

Citește și: VIDEO EXCLISIV: Adevărul din spatele virusului COVID-19

”Controlul politic al informaţiei de presă devine mai strict şi minuţios, indiferent că este vorba despre cel statal sau oligarhic”, în plus faţă de supravegherea intruzivă, atacurile cibernetice, închiderea unor media, hărţuirea judiciară şi administrativă a jurnaliştilor, constată autorii raportului.

Din platforma care a întocmit acest document fac parte 14 asociaţii ale jurnaliştilor, precum şi federaţii europene şi internaţionale din sectorul mass-media.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply