Copii jertfiți pe altarul răzbunării în Țara Sfântă

Asculta informatia

Era o zi de școală și tocmai se sunase de ieșire. Gilad Shaer, Naftali Fraenkel şi Eyal Yifrah au pornit spre casă. Unuia îi plăcea baschetul și cânta la chitară și flaut, altul își răsfăța surorile gătindu-le prăjituri, iar cel de-al treilea aducea la școală un borcan cu fursecuri pentru colegi. Cei trei nu au mai ajuns acasă. Au fost răpiți și uciși pentru a demonstra ceva Israelului. Ce anume?

Trupurile neînsuflețite ale tinerilor de 16 și 19 ani au fost găsite luni seară, în apropierea Hebronului. Aceștia fuseseră împușcați „cu sânge rece, de către bestii umane”, potrivit declaraţiilor premierului israelian Bejmanin Netanyahu, preluate de The Guardian.

Israelul a dat vina pe gruparea Hamas și, în consecință, a bombardat locuinţele a doi principali suspecţi, Marwan Qawasmeh and Amer Abu Eishe, membri Hamas, iar armata a bombardat zeci de obiective din Fâşia Gaza, în principal ale mişcării Hamas. După cum era de așteptat, actele de violență au dus la și mai multă violență, iar tot copiii au avut de suferit. Însă Israelul avea de transmis un mesaj. Care anume?

Morții nebăgați în seamă

Uciderea celor trei tineri israelieni a fost „rezolvată” de către autorități cu uciderea altor 12 palestinieni, dintre care unii chiar mai mici ca vârstă decât primele victime. Aceștia au murit în urma zecilor de bombe lansate de Israel asupra Fâșiei Gaza. „De ce lumea denunță uciderea celor trei tineri și nu denunță și ceea ce armata israeliană a făcut împotriva cetățenilor palestinieni,” întreabă publicația al-Ayyam.

„Lumea trebuie să știe că operațiunea militară israeliană desfășurată după uciderea celor trei tineri a cauzat mari suferințe pentru mulți palestinieni din Cisiordania și Fâșia Gaza. Acești oameni nu au nicio afiliere politică, dar tot ei plătesc prețul pedepsei colective”, scrie și publicația palestiniană al-Quds, citată de Time.

Mai mult decât atât, soldații israelieni și rezidenții palestinieni din Ierusalimul de Est s-au angajat în lupte de stradă miercuri dimineață, după ce un tânăr palestinian din zonă a fost răpit și ucis de către israelieni, din dorință de răzbunare, conform martorilor oculari.

Deși poliția israeliană încă nu a confirmat circumstanțele în care Mohammad Abu Kheider a fost răpit și ucis, rezidenții din cartierul arab în care locuia tânărul și-au exprimat furia, aruncând cu pietre în forțele de ordine. Polițiștii au răspuns la rândul lor, utilizând gaz lacrimogen.

La ce se gândește în continuare Israelul

Gruparea Hamas a lăudat uciderea celor trei tineri israelieni, dar nu și-a atribuit nici până acum fapta. Dacă ar fi făcut-o, mesajul pe care ar fi încercat să îl transmită este același al oricărui act terorist: „Teme-te de noi!” Atacul pe care premierul israelian l-a ordonat este doar o primă măsură ce vrea să spună că o asemenea retorică nu va fi tolerată. Însă noi măsuri se caută, pentru ca mesajul să fie mai puternic și mai lesne de asimilat.

Una ar fi ordonarea asasinării unei lider al grupării Hamas. Israelul a mai desfășurat astfel de operațiuni și în trecut, tot ca urmare a unor atacuri de profil asupra civililor israelieni. De exemplu, Ismail Abu Shanabm, figură publică a Hamas, a fost asasinat în 2003, la două zile după ce o dublă sinucidere cu bombă a omorât 23 de persoane într-un autobuz israelian.

Problema cu această măsură este că ar putea să atragă un răspuns pe măsură din partea grupării, ce deține rachete capabile să ajungă în Tel Aviv și mai departe. De aceea, un număr de analiști recomandă bombardarea rachetelor, a depozitelor și a fabricilor unde sunt făcute.

Problema cu ambele măsuri este că „atunci când începi o campanie de genul acesta, nu știi niciodată unde o să se termine”, scrie directorul Centrului pentru Studii de Securitate Națională, din cadrul Universității Haifa. „Este un joc periculos care funcționează pe sistemul ochi-pentru-ochi. Este o politică de care Israelul a încercat să scape și este periculos să o reînnoiască acum”, mai spune el.

O nebunie nebună de tot

Ceea ce s-a petrecut de fapt în aceste ultime zile a fost că mai mulți copii nevinovați au murit pentru ca două forțe politice să își mai arunce încă o dată praf în ochi. Nu s-a întâmplat nimic altceva, nu s-a transmis din nici o parte alt mesaj, decât vechiul și recurentul mesaj de ură și dispreț.

„În câteva zile, după ce lucrurile se vor așeza și lumea va termina să se mai certe, ne vom întoarce la punctul zero, la fundamentul problemei: pentru câți alți zeci de ani va fi posibil să controlăm un alt popor?” scria publicația israeliană Yedioth Aharonot.

Și când va însemna acest control altceva înafară de violență și suferință? Dacă Israelul va mai încerca să transmită acum vreun mesaj via rachetă nu va provoca daune doar grupării Hamas, ci și Palestinei, condusă de președintele moderat Mahmoud Abbas, care a condamnat categoric uciderea tinerilor israelieni și a facilitat investigația poliției israelieni, în detrimentul imaginii sale publice printre palestinieni. Dintre toți cei trei factori de putere din regiune, cu siguranță Abbas a transmis cel mai corect mesaj.

semneletimpului.ro

Despre

Un comentariu

  1. Fraților, păi dacă evreii sunt „poporul ales”, de ce caută răzbunaare, de ce caută să-și facă singuri dreptate, de ce nu se lasă în Mâna Domnului?! De ce evreii se înarmează încontinuu, fiind una dintre cele mai puternice „state nucleare”?! Nu au încredere în Dumnezeu! Fraților, să scoatem din mințile noastre, din vorbirea noastră, sintagma de „popor ales”, atunci când vorbim de evrei! Desigur este o tragedie, pierderea unui singur copil, dar a trei copii?! Cine ia apărarea palestinienilor împotriva crimelor, genocidului și holocaustului provocat de evrei în Palestina?! Fraților, să ne ținem de Hristos Domnul, și să nu facem jocurile politice ale fiilor diavolului! Vreți să știți cine sunt aceștia? Citiți la Ioan Cap.8, să vedeți cui s-a adresat Mântuitorul cu aceste cuvinte! Pace Sfântă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 62 = 65