Quantcast
CORONAVIRUS: Timpul nu mai înseamnă bani – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

CORONAVIRUS: Timpul nu mai înseamnă bani

Pe peretele camerei, în adolescenţă, „postasem” un citat din Blaise Pascal. Era o cugetare cu care rezonam, nu fără oarecare trufie: „Nefericirea oamenilor provine dintr-un singur lucru: din acela că nu știu să rămână liniștiţi într-o cameră.”

Acum, în contextul distanţării sociale declanșate de pandemie, cineva drag, de pe meleaguri occidentale, mi l-a reamintit; mi-a produs o avalanșă de amintiri despre un viitor niciodată întâmplat. Rămăsese în altă vârstă, alt regim politic, altă epocă…, iar lucrurile s-au petrecut altfel decât păreau să ni se anunţe. Fragilitatea echilibrului pe care ni l-am creat se resimte nu doar fizic, biologic, ci și în iluzoria senzaţie că suntem stăpâni pe timpul nostru, că ne consumăm propria felie din timpul lumii.

Citeste si: BLASFEMIE: Biserica Catolică iartă păcatele credincioşilor afectaţi de CORONAVIRUS

Totuși, în mod paradoxal, starea asta de urgenţă ne-a degrevat tocmai de urgenţe. Iar cine cunoaște judicioasa împărţire a treburilor cotidiene în importante și/sau urgente, denumită „matricea lui Eisenhower”, înţelege ce mare câștig aduce această nouă stare de fapt pentru cele importante.

Cele care nu pot fi vreodată urgente, pentru că nu sunt programabile într-un orar, dar fără de care viaţa nu e una fericită: să te cunoști mai bine, să te apropii cu adevărat de cei apropiaţi, să te îndrăgostești, să-ţi formezi un ideal, să-ţi corectezi defecte, să-ţi cultivi aptitudini, să te bucuri de prietenii și colaborări, să ceri și să primești sfaturi înţelepte, să petreci cu copiii, părinţii, partenerul/partenera de viaţă momente vibrante ale comuniunii sufletești, să reflectezi, în sfârșit, la probleme nerezolvate, amânate, să te perfecţionezi în ceva ce făceai nemulţumitor, să citești ce-ţi doreai de mult, să repari relaţii nefuncţionale, să-ţi refaci organismul, să practici un hobby, să te joci, să glumești, să-i ceri iertare cuiva pe care l-ai supărat, să-ţi regreţi nesăbuinţele, să devii mai empatic cu semenii și să te solidarizezi cu ei, să ajuţi pe cineva în nevoie, să fii recunoscător pentru ce ai primit, să te trezești…

Adică „să-ţi vii în fire”, asemeni fiului risipitor și să te întorci la ceea ce contează.

Citeste si:„Să ucidem oamenii și să le luăm organele” – ultimul argument pentru legalizarea eutanasiei

Timp și răstimp

Parcă am fi primit un bonus social, un cadou nu în bani, ci în Timp. Este acel răstimp de graţie care îl contrazice pe celebrul Benjamin Franklin; mai ales în vremuri grele, în crize sau momente decisive, timpul nu înseamnă bani, ci este chiar viaţă. Nu toate zicerile celebre ale unor personalităţi sunt poleite cu aur, iar „time is money” se demonetizează accelerat. Timpul este Timp – iată tautologia cu valoare de revelaţie a zilelor noastre! Cine aspiră și în vremuri ca acestea la îmbogăţire, în loc de reîmprospătarea existenţei sale nu face ceva înţelept sau ingenios; a primit de mii de ani un răspuns, în Cuvântul revelat: „V-aţi strâns comori în zilele din urmă.” (Iacov 5:3)

Citeste mai departe aici

Despre Info Crestin News

Leave a Reply