Quantcast
Creștinii cer NATO retragerea armelor nucleare din Europa – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Creștinii cer NATO retragerea armelor nucleare din Europa

Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) şi o serie de organizaţii religioase din Europa şi SUA au cerut NATO să mute toate armele nucleare pe care SUA le are în bazele sale militare din Europa.

NATO ar trebui să regândească cooperarea pentru securitate în Europa, se arată în scrisoarea trimisă de CMB, în care este apreciat angajamentul luat de alianţa nord-atlantică, în 2010, pentru crearea unei lumi fără arme nucleare, notează ekklesia.co.uk.
Scrisorile adresate liderilor NATO au fost trimise de liderii CMB, ai Conferinţei Bisericilor Europene, ai Consiliului Naţional al Bisericilor lui Christos din SUA şi ai Consiliului Bisericilor din Canada. Liderii NATO au fost solicitaţi să îşi asume responsabilitatea şi să gestioneze problema armelor nucleare fără să aştepte negocierile dintre SUA şi Rusia pe această temă.

Statele Unite au armament nuclear în Germania, Belgia, Olanda, Italia şi Turcia. Retragerea acestor arme din ţările respective ar reduce cu o treime numărul ţărilor care au arme nucleare pe teritoriul lor. În prezent, sunt 14 astfel de ţări.


Germania susţine că aceste arme nu au niciun rol, în prezent. Alte ţări, între care Franţa, susţin că menţinerea acestor arme este necesară din raţiuni politice, deşi admit că utilizarea lor în plan militar este puţin probabilă.

Organizaţiile ecumenice au prezentat un apel similar, către liderii NATO, cu prilejul aniversării a 60 de ani de la fondarea NATO, în 2009.

Liderii religioşi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la arsenalul nuclear al Rusiei. Ei au precizat că este o mai mare nevoie de transparenţă din partea Rusiei, precum şi de măsuri imediate de reducere a armamentului nuclear.

Sursa:semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply