Quantcast
Creștinii din Doneţk şi Lugansk, Ucraina, sunt persecutați – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Creștinii din Doneţk şi Lugansk, Ucraina, sunt persecutați

Asculta informatia

Mișcarea civilă ”Împreună” (”Всі разом”) a efectuat un studiu cu privire la persecuțiile religioase pe teritoriile ocupate ale Donbasului, Ucraina. Asociația ucraineană a colectat informații despre actele de violență comise împotriva creștinilor și clericilor.

A woman reacts as she looks at a damaged church in Donetsk's Oktyabrski district

Situația din Ucraina continuă să fie un conflict internațional major. Mulți oameni continuă să moară sau să-și piardă proprietățile. Creștinii nu sunt o excepție. De fapt, în multe localități ei sunt mai persecutați decît restul populației.

Din datele înregistrate în raport, clădirile bisericești și alte bunuri au fost capturate de republicile autoproclamate Donețk și Lugansk. Slujitorii bisericilor evanghelice și bunurile acestora sunt cel mai des ținta acestor persecuții. De asemenea, sunt supuși violenței și clericii Bisericii Greco-Catolice, Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Ucraineană. Separatiștii au terorizat bisericile și slujitorii din Donețk și alte orașe din regiune, cum ar fi: Sloveansk, Horlivka, Shakhtarske, Drujkivka, Torez și Debaltseve. Orașele Antratsyt, Pervomaiske, Krasnîi Luci și Rovenky din zona Lugansk, de asemenea, au fost amenințate.

Potrivit ”Всі разом”, șapte păstori și preoți au murit și peste 40 de slujitori au fost reținuți și ulterior eliberați, după ce au fost bătuți și interogați tot timpul de detenție. Clădirile, care aparțineau organizațiilor creștine, adăposturi creștine pentru copiii străzii, o universitate creștină, trei centre de reabilitare pentru dependenți de droguri și alcoolici au fost capturate de-a lungul anului 2014 și 5 biserici au fost grav avariate prin bombardare. Trei dintre ele au fost arse din temelii.

”Bisericile confiscate sunt folosite de militanți ca sedii, depozite de armament și spații de locuit pentru trupele militare. Aceștia fură mașini, bani, documentație, utilaj de birou și aparate de uz casnic, până și jucării pentru copii de la slujitorii bisericilor”,  a menționat ”Всі разом” în raport.

Având în vedere situația militară din Donbas, unele comunități religioase au încetat să mai existe. Mulți creștini nu au o altă opțiune decât să continue întâlnirile în casele lor. Mii de creștini din regiunile Donețk și Lugansk, precum și Crimeea, au devenit migranți forțați, se mută în alte părți ale Ucrainei.

”Libertatea religioasă este unul dintre principiile de bază ale democrației. Dreptul de a practica credința creștină este un drept fundamental. Faptele vorbesc de la sine, aceste principii și drepturi sunt călcate în picioare peste tot în teritoriile ocupate din Donbas”, a declarat Ruslan Kukharchuk, președintele Asociației ”Всі разом”.

Ajutorul internațional este foarte necesar într-o țară în care creștinii sunt persecutați zilnic, a explicat Kukharchuk:

Autoritățile ucrainene și comunitatea internațională ar trebui să acorde o atenție deosebită acestei situații, care a devenit frustrantă. Ei ar trebui să se implice ca să prevină dezvoltarea și extinderea acesteia. Persecuțiile creștinilor în republicile autoproclamate ar trebui să se oprească și bisericile confiscate ar trebui să fie restituite comunităților religioase.

Războiul din Donbas a început în aprilie 2014 și, necătînd la cîteva încercări din partea autorităților de a face pace, tensiunea continuă.

Sursa: EvangelicalFocus.Com via moldovacrestina.md

Despre

Leave a Reply