Criza politică din Israel se prelungeşte. Autorităţile sunt pregătite de noi alegeri! – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Stiri externe

Criza politică din Israel se prelungeşte. Autorităţile sunt pregătite de noi alegeri!

Principalele două partide din Israel au convenit ca pe 2 martie 2020 să aibă loc alegeri dacă nu se ajunge la un acord privind formarea unei coaliţii guvernamentale până miercuri la miezul nopţii, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu, şi Partidul ‘Albastru şi Alb’, al lui Benny Gantz, au ajuns la un compromis în această privinţă.

Scrutinul de la începutul lui martie 2020 ar fi al treilea din ultimele 12 luni, după cele din aprilie şi septembrie, în care formaţiunile lui Netanyahu şi Gantz s-au plasat aproape la egalitate.

Dacă deputaţii israelieni nu reuşesc să coaguleze o majoritate pentru unul dintre cei doi lideri până miercuri la ora locală 23:59 (21:59 GMT), Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz riscă să pornească o nouă cursă electorală.

În interiorul partidului Likud par să sporească criticile la adresa premierului Netanyahu, principalul contestatar fiind Gideon Saar. Acesta a cerut organizarea unor alegeri primare pentru desemnarea viitorului lider al Likud.

După o reuniune a conducerii Likud desfăşurată duminică seara, Saar a scris pe Facebook: ”Tentativele de delegitimare şi umbrire a imaginii celor care încearcă să aducă în discuţie situaţia domnului Netanyahu sunt contrare spiritului democratic al Likud. ont contraires ŕ  l’esprit démocratique du Likoud. O competiţie democratică consolidează mişcarea, nu o slăbeşte”.

În ceea ce îl priveşte, în ultimele zile Benjamin Netanyahu a propus desfăşurarea unor ”alegeri directe” pentru funcţia de prim-ministru, pe un model asemănător scrutinului prezidenţial. În acest caz, câştigătorul nu ar fi partidul cu cele mai multe mandate, ci liderul care ar obţine cele mai multe voturi din partea populaţiei.

Tabăra lui Benny Gantz a respins însă această propunere.

”A schimba sistemul electoral într-un ‘blitz’ nu ne va duce decât în acelaşi punct de plecare: este vorba despre o propunere găunoasă vizând deturnarea atenţiei de la domnul Netanyahu, care este inculpat pentru corupţie în trei cazuri serioase şi este singurul om vinovat de orientarea ţării către un al treilea scrutin”, a răspuns partidul lui Gantz într-un comunicat.

Scandalul ‘Submarine Affair’ a izbucnit după ce s-a aflat că David Shimron, avocatul personal şi vărul lui Netanyahu, a fost contactat de către Miki Ganor, reprezentantul din Israel al grupului industrial german ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

În octombrie 2016, Netanyahu a semnat un acord-cadru pentru achiziţionarea de nave de la ThyssenKrupp, în pofida opiniei contrare a ministrului apărării Moshe Yaalon şi a altor oficiali militari israelieni. În luna iulie, poliţia i-a arestat pe Avriel Bar-Yosef, fost adjunct al şefului Consiliului de Securitate Naţională israelian, şi pe Eliezer Marom, fost comandant al Forţelor navale israeliene, care au negat orice implicare în acest scandal.

Joi, justiţia israeliană a anunţat că David Shimron, Miki Ganor şi Eliezer Marom vor fi inculpaţi.

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − = 34

Close