Quantcast
Cuba scoate din Constituţie căsătoriile gay – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Cuba scoate din Constituţie căsătoriile gay

Cuba a renunţat să înscrie în noua Constituţie prevederi care ar fi deschis calea pentru căsătoriile între persoane de acelaşi sex, din cauza opoziţiei unei majorităţi a cetăţenilor consultaţi pe acest subiect, a anunţat un reprezentat al guvernului, transmite AFP miercuri, potrivit agerpres.

‘Proiectul de Constituţie a Cubei nu va defini ce persoane formează căsătoria’, a declarat secretarul Consiliului de Stat şi coordonatorul proiectului, Homero Acosta, citat de presa oficială.

Propunerea iniţială prevedea definirea căsătoriei ca uniunea ‘între două persoane’, în locul formulei actuale, de uniune ‘între un bărbat şi o femeie’, din legea fundamentală adoptată în 1976.

Proiectul noii Constituţii a fost supus dezbaterii cetăţeneşti la nivel de cartier şi de întreprindere, între lunile august şi noiembrie.

Homero Aosta a explicat marţi, în parlament, că 60% din articolele noii Constituţii au fost modificate în urma sugestiilor cetăţenilor.

‘Articolul 68 (referitor la căsătoria homosexuală) a fost cel mai dezbătut de cetăţeni la consultarea populară în 66% din reuniunile organizate. Din cele 192.408 de opinii exprimate, 158.376 au propus înlocuirea propunerii (din text) prin (formularea) în vigoare acum’, a indicat Adunarea Naţională pe Twitter.

Problema conceptului căsătoriei va ţine de Codul familiei, care ‘va trebui să determine cine poate fi subiectul unei căsătorii’, a precizat Adunarea. ‘O consultare populară şi un referendum vor fi organizate în termen de doi ani’, pe acest subiect, a indicat legislativul.

Noul proiect constituţional, cu modificările aduse, va fi supus la vot în Adunarea Naţională la 21 decembrie, după care va face obiectul unui referendum la 24 februarie 2019.

Noua Constituţie cubaneză va include patru mari modificări: va fi recunoscută proprietatea privată, nu se mai face referire la ‘societatea comunistă’, vor fi introduse funcţiile de preşedinte al republicii şi de prim-ministru, iar mandatul prezidenţial va fi de 5 ani şi va putea fi înnoit o singură dată. Alegerea şefului statului se va face însă tot prin vot indirect, de către deputaţi, care vor fi în continuare desemnaţi prin scrutin popular la care există un număr identic de candidaţi şi de locuri.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply