Cum a arătat Iisus?

Asculta informatia

Imaginea familiară, prezentă în picturi, filme și televiziune, este cea a unui bărbat cu părul lung și cu barbă, cu pielea de culoare deschisă și părul șaten. Dar cât de fidelă realității e această imagine?

thebiblejesusdesertthehistorychannel_400

Răspunsul este că nu putem ști cu siguranță, afirmă The Blaze, însă vice-președintele organizației Crossway, Justin Taylor, afirmă pe blogul său de pe platforma creștină The Gospel Coalition că ceea ce știm sigur e că avea în jur de 30 de ani și că nu avea părul lung, conform 1 Corinteni 11:14.

E destul de probabil că Iisus a avut barbă, afirmă Taylor, în lumina culturii și tradiției ebraice din primul secol. Deși Biblia nu afirmă acest lucru în mod explicit, Isaia 50:6afirmă că robului suferind, ce-L exemplifică în mod absolut pe Iisus, I se smulge barba (deși acest verset nu e citat în Noul Testament).

changing_faces_jesus_crop_400

Profețiile mesianice din cartea lui Isaia sugerează că înfățișarea Lui nu avea ceva atractiv în mod deosebit (Isaia 53:2 – nu avea nici frumuseţe, nici strălucire care să ne atragă, nu era nimic în înfăţişarea Lui care să ne placă), totuşi ar fi exagerat să afirmăm că era extrem de neatractiv sau disgrațios, adaugă Taylor.

Era un evreu galilean care petrecea mult timp în aer liber, așa că tenul Lui e foarte probabil să fi fost măsliniu, precum tenul tipic din țările mediteraneene.
fata_lui_isus_400_02În decembrie 2002, revista Popular Mechanics a scris un articol intitutulat„Adevărata față a lui Iisus”. Utilizând metoda „antropologiei forensice”, câțiva oameni de știință și arheologi s-au unit pentru a investiga modul în care e probabil să fi arătat un galilean tipic primului secol.

Cercetătorii au obținut mai multe cranii ale unor bărbați morți în zona Ierusalimului, din perioada primului secol. Utilizând apoi tomografia computerizată, cercetătorul Richard Neave și colegii săi au determinat structura creierului unui bărbat tipic pentru acea perioadă, realizând apoi o reconstituire 3D a acestui chip (foto dreapta).

Bineînțeles, nicio reconstituire nu poate afirma cu precizie că reflectă adevărata figură a lui Iisus. Cu toate acestea, oamenii de știință susțin că figura prezentată de ei se apropie mai mult de realitate decât imaginea realizată de artiști și regizori.

www.semneletimpului.ro

Despre

Un comentariu

 1. Pentru ca m-a preocupat acest subiect va pot oferi informatiile pe care le-am gasit.

  Se crede ca cea mai corecta imagine este cea din muntele Sinai pictata dupa o tehnica ce i-a permis sa reziste mai mult de un mileniu.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Christ_Pantocrator
  https://en.wikipedia.org/wiki/Christ_Pantocrator#/media/File:Spas_vsederzhitel_sinay.jpg

  Cea mai completa descriere:
  https://anomismia.wordpress.com/tag/iisus-si-publius-lentulus/

  Parul era castaniu-roscat pana la barbie si de la barba pana la umeri era deschis(blond).
  Statura medie, impresiona prin privire, chipul luminos, atitudine si faptul ca umbla descult si fara sa-si acopere capul.
  Nu a fost vazut niciodata razand, deseori plangea(avem si in Biblie marturii).

Leave a Reply